back to top
2024. május 04. 06:30
KezdőlapMoto2Rossi tanítványa szerint nehezebb a Moto3-ból a Moto2-be váltani, mint onnan a...

Rossi tanítványa szerint nehezebb a Moto3-ból a Moto2-be váltani, mint onnan a MotoGP-be fellépni

Dennis Foggia szerint nehezebb a Moto3-ból a Moto2-be történő váltás, mint a Moto2-ből a MotoGP-be való fellépés. A jelenleg a középső kategóriában versenyző olasz pilóta meg is magyarázta ezt az állítását.

Még csupán csak 23 éves, de Dennis Foggia máris szép eredményeket mondhat a magáénak. 2017-ben Moto3-as junior-világbajnok lett a VR46 Akadémia csapatával, ugyanis az olasz pilóta egyike Valentino Rossi tanítványainak. Már ebben az évben bemutatkozhatott a gyorsaságimotoros-vb legkisebb kategóriájában, amelyben 2018 és 2022 között versenyzett. 2021-ben közel került ahhoz, hogy a géposztályban a „felnőttek” között is világbajnokká váljon, ám végül egy bizonyos Pedro Acosta megakadályozta ebben. Egy idénnyel később pedig a tabella harmadik helyét csípte meg.

Tavaly aztán felkerült a Moto2-be, az Italtrans Racing Team igazolta le. Viszont a középső kategóriában nem igazán tudta azt a teljesítményt nyújtani, amelyre korábban képes volt. A 2023-as idényben az összetettben a tizennyolcadik helyen végzett, a legjobb eredményét a Valenciai Nagydíjon érte el, amelyet kilencedikként fejezett be. Az idei szezon első két fordulója sem alakult fényesen neki, bár a harmadikon, Austinban végre megvillant, és hatodikként szelte át a célvonalat. Foggia úgy gondolja, nem véletlen, hogy nem ment neki annyira könnyen a váltás.

„A Moto3 egy elég nehéz kategória, amelyben, ha különbséget tudsz kialakítani másokkal szemben, akkor nagyon jó és erős vagy – idézi Foggiát a Corsedimoto.com. – A problémát az jelenti, hogy amikor feljebb lépsz egy kategóriát, ott egy nagy ugrás van a motor, a kerekek átmérője és az erő tekintetében is. Emiatt pedig mindent meg kell változtatnod: a vezetési stílusodat, a futamokhoz való hozzáállásodat, mindent. Elméletileg nagyjából húsz futamunk van, de igazából mindhárom teszt, az időmérők és a versenyek is hajtósak, sőt még a szabadedzések is olyanok, mint egy-egy időmérő, hiszen azokon muszáj a legjobb tizennégyben maradnod [a Moto2-ben ennyien jutnak be azonnal a Q2-be – a szerk.], különben nem lesz elég időtök javítani a motoron, vagy bármi ilyesmit csinálni. Valójában csak a szezon végére tudsz valamennyire beletanulni a dolgokba.”

A MotoGP sportigazgatója elárulta, hogy az F1 betétsorozatainak sorsára jut-e a Moto2 és a Moto3

„A Moto2-ből a MotoGP-be történő fellépés az könnyebb, mint a Moto3-ból a Moto2-való váltás – jelentette ki. – Ugyanis a Moto2-ben már hozzá lehet szokni a nagyobb motorhoz meg az elektronikához, így pedig a MotoGP-ben kevésbé traumatizálnak majd ezek a dolgok. A Moto3-as gép a másik kettőhöz képest sokkal nyersebb, nincs elektronika vagy más ilyesmi. Véleményem szerint jelenleg a Moto2 a legnehezebb kategória.”