back to top
2024. május 02. 08:01
KezdőlapMotoGPA MotoGP sportigazgatója elárulta, hogy az F1 betétsorozatainak sorsára jut-e a Moto2...

A MotoGP sportigazgatója elárulta, hogy az F1 betétsorozatainak sorsára jut-e a Moto2 és a Moto3

Carlos Ezpeleta leszögezte, nem tervezik megvariálni a programot, és a kisebb kategóriák továbbra is minden hétvégén szerepet kapnak. A MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna sportigazgatója többek között Pedro Acosta példájával érvelt a jelenlegi menetrend helyessége mellett.

Egy héttel ezelőtt vált hivatalossá, hogy a Liberty Media 86 százalékos részesedést szerzett a MotoGP és a Superbike-világbajnokság kereskedelmi jogait birtokló Dornában. Az amerikai vállalat sok szempontból megreformálta a Forma–1-et, így sokakban felmerülhet, hogy mit terveznek a királykategóriával, illetve annak betétsorozataival.

A patás ördögöt vagy az egyetlen menekülési lehetőséget jelenti a MotoGP-nek Amerika?

Az F1-nek jelenleg négy rendszeres betétsorozata van: a Forma–2, a Forma–3, a Porsche Szuperkupa és az F1 Academy. Ezek azonban több szempontból is különböznek a Moto2-től és a Moto3-tól, igaz, ez már a Liberty Media érkezése előtt is így volt. Egyrészt nem számítanak világbajnokságnak, másrészt pedig messze nem minden helyszínen versenyeznek, és a paddockjaik is sokkal jobban elkülönülnek a Forma–1-étől, mint a gyorsaságimotoros-vb esetében. Ami utóbbit illeti, a 2013-as USA Nagydíj óta a Moto2 és a Moto3 mezőnye minden olyan helyszínre ellátogatott, ahova a MotoGP is, és ez a jövőben sem fog megváltozni.

„Ilyesmit nem látunk, és a valóság az, hogy bár sok pletyka kering, amelyről nem igazán tudom, hogy honnan ered, a Moto2-es és a Moto3-as csapatok jelenleg örömmel vesznek részt a világbajnokság minden eseményén – nyilatkozta a spanyol Motorsport.com ’Por Orejas’ című podcastjában Carlos Ezpeleta, a Dorna sportigazgatója. – Ez nagyon fontos dolog nekünk és az összes félnek is.”

Nagyrészt a korábban felsoroltaknak köszönhetően az érdeklődést tekintve is van különbség a MotoGP és a Forma–1 betétsorozatai között, legalábbis a fő bajnoksághoz viszonyítva mindenképpen. Nem véletlen, hogy Pedro Acosta hiába újonc a motoros királykategóriában, idén már senkinek sem kellett bemutatni.

A Moto2 és a Moto3 esetében tényleg azt látni, hogy a pilótáknak nagy jelentőségük van a hétvégén, a rajongók ismerik őket, és úgy vélem, nincs még egy olyan verseny vagy betétsorozat a motorsportban, ahol ez tényleg megvan, ahol Pedro Acosta egy jelenség a Moto3-ból, majd a Moto2-ből, az emberek pedig autogramot kérnek tőle – magyarázta Ezpeleta. – Ők a bajnokság szerves részét képezik.”

A MotoGP vezetői nem zárják ki egy a Forma–1-gyel közös hétvége megrendezésének a lehetőségét

Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz, ha valóban megvalósul a „szupernagydíjnak” nevezett elképzelés, vagyis egy olyan versenyhétvége, amelyen a MotoGP és a Forma–1 mezőnye egyaránt szerepel. Ebben az esetben ugyanis könnyen lehet, hogy akár térben, akár időben nem lesz helye mindkét széria betétsorozatainak, még akkor sem, ha az F1 esetében nem akarnák mindegyiket beerőltetni.