back to top
2024. május 02. 02:27
KezdőlapMotoGPA MotoGP vezetői nem zárják ki egy a Forma–1-gyel közös hétvége megrendezésének...

A MotoGP vezetői nem zárják ki egy a Forma–1-gyel közös hétvége megrendezésének a lehetőségét

A Dorna sportigazgatója szerint nem elképzelhetetlen, hogy egyszer sor kerül majd a MotoGP és a Forma–1 közös hétvégéjére. A cég vezérigazgatója pedig elismerte, hogy már beszélt is erről az F1 vezérével.

Hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy a Forma–1-et irányító Liberty Media felvásárolta a MotoGP kereskedelmi jogaival rendelkező Dornát. Már aznap sokakban felvetődött, hogy ez megágyazhat a két sorozat közös hétvégéjének, a „szupernagydíjnak”. A spanyol vállalat sportigazgatója, Carlos Ezpeleta pedig nem utasította el ezt az elképzelést.

Jöhet a közös „szupernagydíj”, miután egy kézbe került a MotoGP és a Forma–1?

„Igen, ez valami olyasmi, ami jelenleg nyilvánvaló okokból kifolyólag nincs ott a közvetlen terveink között, és nem is dolgozunk rajta, de középtávon nem zárjuk ki – mondta Ezpeleta a Por Orejas című podcast egyik adásában. – Viszont a realitás az az, hogy ennek csak korlátozott mértékben lenne értelme, hiszen végső soron nekünk megvannak a saját eseményeink a saját szurkolói bázisunkkal, amely a legtöbb helyen eltér a Formula–1-étől.”

„Ők sok pályán az összes jegyet eladják, ahogy mi is, szóval nem lenne egyszerű egy közös rendezvényre összerakni a két sorozatot, és így az sem egyértelmű, hogy miként térülne meg ez a befektetés. Lennének még problémák a különféle szponzorokkal és a kamerákkal is. Más szavakkal élve, ez egy meglehetősen összetett projekt lenne. Ráadásul csak néhány olyan pálya van, amely mindkét sorozat fogadására képes, nincs sok, mindenesetre nem zárjuk ki ennek a projektnek a lehetőségét, de nem is dolgozunk rajta.”

A Dorna vezérigazgatója, Carmelo Ezpeleta elismerte, hogy már beszélgetett az esetleges közös hétvégéről Stefano Domenicalival, aki az F1-nél tölti be ugyanazt a pozíciót. „Ez egy olyan dolog, amelyen érdemes elgondolkozni – idézi az idősebb Ezpeletát a GPOne.com. – Erről az ötletről már beszélgettünk Stefanóval a múltban, és eddig csak azért nem volt lehetséges a megvalósítása, mert túl bonyolult lett volna, de azért nem felejtettem el. Egyébként Stefanóval jó barátok vagyunk, szinte olyanok, mint két fivér. Szerintem nagyszerű munkát végzett az F1-ben.”

A MotoGP új tulajdonosának igazgatója válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésekre

Viszont annak ellenére, hogy a Superbike-világbajnokság is a Dornához tartozik, az szinte teljesen kizárt, hogy a MotoGP-vel közös hétvégéje legyen a sorozatnak. „Erről már nagyon régóta szó van, de mivel a valóságban elég direkt kapcsolat van a két sorozat között, nem tudom, hogy milyen előnyei lennének [egy közös hétvégének] – nyilatkozta Carlos Ezpeleta. – Nyilvánvalóan kiemeltebbé tenné a Superbike-ot, de ehhez a MotoGP-nek nem sok köze van.”

„Van egy elég jelentős közös metszete a két sorozat szurkolótáborainak. Szerintem például akik Barcelonában kimentek a Superbike fordulójára, azok a MotoGP-ére is ki fognak menni. Szóval nem lenne sok értelme mindkettőt együtt odatenni, mivel nem vonzana be új embereket, de mindkettőt ki kellene fizetni. Tehát én úgy látom, hogy jelenleg nem sok értelme lenne a Superbike és a MotoGP közös hétvégéjének.”