back to top
2024. május 04. 21:17
KezdőlapMotoGPA MotoGP új tulajdonosának igazgatója válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésekre

A MotoGP új tulajdonosának igazgatója válaszolt a mindenkit foglalkoztató kérdésekre

Greg Maffei elmondta, hogy nem tervezik a MotoGP megváltoztatását és a Forma–1-gyel történő összevonását. A Liberty Media vezérigazgatója szerint meg fogják kapni a Dorna felvásárlásához szükséges hatósági engedélyeket.

Hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy a Liberty Media többségi tulajdont szerzett a MotoGP-t – és többek között a Superbike-világbajnokságot is – irányító Dorna Sportsban. A Forma–1-et 2016-ban megszerző amerikai vállalat a spanyol cég részvényeinek 86 százalékát tudhatja majd a magáénak, ha befejeződnek az üzlet körüli adminisztrációs és engedélyeztetési folyamatok.

Hivatalos: többségi részesedést szerzett a MotoGP-ben a Forma–1-et birtokló Liberty Media

Amióta először felmerült a tulajdonosváltás lehetősége, a MotoGP-szurkolók közül sokan feltették a kérdést, hogy vajon ennek következtében meg fog-e majd változni szeretett sportjuk. A Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei nemrég megszólalt erről a kérdésről.

„A MotoGP egy hihetetlen termék, nem tervezzük ennek a sportnak a megváltoztatását – nyilatkozta Maffei. – A célunk az, hogy nagyobb közönséggel ismertessük meg, és mindenféle kereskedelmi partnerek nagyobb körének nyissuk ki. Ezek pedig kéz a kézben járnak.”

„Azt láttuk az F1 esetében, hogy amikor növekszik a szurkolói bázis, akkor könnyebbé válik a bevételszerzés – folytatta. – Mivel a partnerek, legyenek azok közvetítők, promóterek vagy szponzorok, és legyen bármi is a céljuk, mind lényegi alkotóelemei a teljes képnek. Ahogy nő az izgalom, ahogy nő az igény, ahogy nő a közönség, úgy minden összeáll. Mi azt éreztük az F1-nél, hogy ez megtörtént, minden összeállt. Én pedig szeretném azt hinni, hogy a MotoGP esetében is megvan ennek a lehetősége.”

Bár a felvásárlás bejelentése már megtörtént, annak folyamata hivatalosan csak körülbelül az idei év végén zárulhat majd le. Ugyanis a Liberty Mediának még szüksége van különböző verseny- és külföldi beruházási jogi engedélyekre a hatóságoktól. Viszont Maffei egyáltalán nem aggódik emiatt.

„Azt gondoljuk, hogy az engedélyeztetési folyamat gyorsan és gördülékenyen fog haladni – mondta. – De ez akkor is időbe fog telni nekik [a hatóságoknak]. Biztosak vagyunk benne, hogy keresztül fog menni rajtuk. Úgy látjuk, hogy a sport- és szórakoztatóipari dolgoknak széles piaca van, amelynek mind a Forma–1, mind a MotoGP csak egy kis részhalmaza. Ez a piac pedig eléggé megváltozott azóta, amikor legutóbb jelentősebb mértékben megvizsgálták. Nem fogjuk egy csomagként kezelni a két sorozatot, és nem próbáljuk összehozni őket. Ez két különálló vagyonelem.”

Jöhet a közös „szupernagydíj”, miután egy kézbe került a MotoGP és a Forma–1?