back to top
2024. július 27. 02:02
KezdőlapMotoGPMartín, Bagnaia és Marc Márquez a végsőkig tartó csatát vívhatnak a vb-címért...

Martín, Bagnaia és Marc Márquez a végsőkig tartó csatát vívhatnak a vb-címért Dovizioso szerint

Andrea Dovizioso úgy véli, a MotoGP tabellájának első három helyét elfoglaló pilóták a végéig harcban lehetnek egymással a világbajnoki címért. Az olasz expilóta méltatta Marc Márquezt, aki szerinte eddig különleges teljesítményt nyújtott.

Az Olasz Nagydíjra még abban a tudatban utazott el a MotoGP mezőnye, hogy bármi történik, a hétvége után is Jorge Martín fogja vezetni az összetettet. A mugellói forduló azonban nem igazán sikerült jól a Pramac motorosának, így Assenben akár el is veszítheti az elsőséget, amelyet egyébként a Portugál Nagydíj leintése óta őriz.

Sőt, bár nem valószínű, de matematikailag lehetséges, hogy a harmadik helyre csúszik vissza, hiszen amellett, hogy Francesco Bagnaia 18 pontra csökkentette a hátrányát vele szemben, Marc Márquez lemaradása is csupán 35 egység. Andrea Dovizioso pedig úgy véli, ez a három versenyző akár a legvégéig harcban lehet egymással.

„Eddig minden futam nagyon izgalmas volt, mert ezek hasonló motorok, így az összes versenyen maximális mértékben tudnak csatázni – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának a saját visszatérését sem kizáró egyszeres világbajnok. – Nincs sok hullámzás, ami nagyon jó. Három különböző pilótáról van szó, ráadásul eltérő korúak és különböző motoron [valójában csapatnál – a szerk.] vannak. Bármi megtörténhet. A végéig jó lesz.”

Jöhet a szenzációs visszatérés? – Dovizioso nem zárta ki

Az kétütemű, 500 köbcentis korszakban előfordult, hogy az utolsó futam előtt még hárman is lehettek világbajnokok, ám a MotoGP 2002 óta íródó történetében még soha. 2006-ban, 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben, valamint az utóbbi két idényben ketten várhatták a végső siker reményében a szezonzárót, a többi évben már korábban eldőlt az egyéni cím kérdése.

A három pilóta közül Márquez mindenképpen hátrányban van a többiekhez képest, hiszen egyrészt 11 év Honda után (a tavalyi valenciai tesztet leszámítva) idén először vezet Ducatit, másrészt Martínnal és Bagnaiával ellentétben nem a gyári motoron ül, hanem a 2023-as Desmosedicin. Dovizioso szerint ennek tudatában igazán elismerésre méltó egykori ellenfelének teljesítménye.

„Mindenki sokat vár Marctól, én is – jelentette ki. – Marc nagy tehetség, és szerintem igazán különleges, amit tett, ahogyan gyorsan alkalmazkodott a Ducatihoz. Ez rendkívül nehéz. Még ha az egyik legjobb motorról is van szó, az idei évig teljesen másképpen fékezett, és változtatnia kellett a megközelítésén. Kívülről nézve úgy vélem, még mindig nincs száz százalékon, de ott van [az élmezőnyben]. Ez csak egy újabb megerősítése a tehetségének. Gyári motor nélkül is képes ott küzdeni. Ugyanakkor szerintem még mindig van benne tartalék, hogy még jobb legyen.”