back to top
2024. július 27. 01:52
KezdőlapMotoGPKönnyekig hatódott a motoros legenda, aki 40 év után ismét felülhetett régi...

Könnyekig hatódott a motoros legenda, aki 40 év után ismét felülhetett régi Hondájára (videó)

Csodás meglepetésben volt része Randy Mamolának: az LCR Honda tulajdonosának vezetésével megszervezték, hogy felülhessen az 1984-es Hondájára. Később Maga Lucio Cecchinello is motorra pattant.

Randy Mamola 1979 és 1990 között, illetve 1992-ben versenyzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyében, annak is nagyrészt az 500 köbcentiméteres kategóriájában. Bár 13 futamgyőzelemig jutott, soha nem lett világbajnok, de négy második és két harmadik helyével az összetettben talán kijelenthető, hogy Dani Pedrosa után a valaha élt legjobb, aki egyszer sem ért fel a csúcsra a királykategóriában.

Az amerikai versenyző ellátogatott a héten Vallelungában rendezett LCR Ride Experience elnevezésű eseményre, ahol nagyszerű meglepetésben volt része. A Honda olaszországi részlege, valamint Lucio Cecchinello, az LCR Honda tulajdonosa megszervezte, hogy mehessen néhány kört az egyik korábbi versenygépén, ráadásul pont az egyik legsikeresebbel.

Mamola két éven át versenyzett Hondával, de abból csak az elsőt töltötte a gyári csapatnál, azt viszont pont 40 éve, 1984-ben. Abban az idényben három futamgyőzelemmel a második helyet szerezte meg, előbbit csupán 1987-ben tudta megismételni. Most pedig ismét kipróbálhatta az eredeti festésű NS500-ast.

Mamola már a gép leleplezése előtt is kijelentette, hogy nem akar sírni, majd miután a szeme elé tárult a motor, dörgő taps közepette megkérdezte, hogy ejthet-e néhány könnycseppet, ami meg is történt. Végül természetesen felült a versenygépre, és megtett vele néhány kört, alighanem a jelenlévők legnagyobb örömére.

Persze nemcsak ő pattant motorra, hanem például Cecchinello is. Az olasz csapattulajdonos 1994-ben, majd 1996 és 2000 között versenyzett 125 köbcentis Hondán, most pedig egy, a saját gyűjteményéből származó darabra ült fel. Ezenkívül meg lehetett csodálni többek között Stefan Bradlnak a 2012 és 2014 közötti LCR Hondáját, valamint Colin Edwardsnak a Superbike-vb-n használt Castrol Honda VTR 1000 SP2-esét is.

A helyszínen egyébként ott volt az LCR két MotoGP-pilótája, Johann Zarco és Nakagami Takaaki, valamint a MotoE-világbajnokság listavezetője, Mattia Casadei is. Mamola fia, Dakota szintén ellátogatott Olaszországba: az édesanyja révén belga, illetve spanyol színekben is szereplő pilóta korábban a Moto2-ig jutott, ahol egy futamot teljesített 2014-ben Silverstone-ban.