back to top
2024. június 30. 19:51
KezdőlapMotoGPEspargaró szerint Martínt elszomorították a Ducatinál történtek, de az Apriliánál bálvány lesz...

Espargaró szerint Martínt elszomorították a Ducatinál történtek, de az Apriliánál bálvány lesz belőle

Aleix Espargaró utoljára vett részt az Aprilia évente megrendezett nagy eseményén, az All Starson a gyártó versenyzőjeként. A 34 éves pilóta biztos benne, hogy a helyére érkező Jorge Martín megugorja a lécet, de persze előtte szeretne szépen búcsúzni a márkától.

Aleix Espargaró a Katalán Nagydíj hétvégéje előtt bejelentette, hogy év végén visszavonul a MotoGP-től, pontosabban az állandó versenyzői szereptől. Egyúttal az is eldőlt, hogy távozik az Apriliától, hiszen bár tesztpilótaként szívesen folytatja pályafutását, leszögezte, hogy ez nem a noaleieknél fog megtörténni. A spanyol motorosért állítólag a Yamaha és a Honda is bejelentkezett, de előbbi a hírek szerint nem akarja teljesíteni a fizetési igényét.

Újabb fordulat Aleix Espargaró ügyében, hamarosan bejelenthetik, hogy hol lesz tesztpilóta

Akárhol is fog kikötni, az biztos, hogy most vett részt utoljára az Aprilia All Starson. Az eseményt évente rendezik meg Misanóban, idén pedig az előző hétvégén került rá sor. Ilyenkor a jelenlegi versenyzők mellett (Raúl Fernández a keddi műtétje miatt csak videós formában jelentkezett be) olyan korábbi pilóták is ott vannak, mint Max Biaggi, Loris Capirossi vagy Alex Gramigni. Espargaró az RS-GP mellett egy 250 köbcentiméteres motorra is felült, a helyi szurkolók pedig elbúcsúzhattak tőle.

„Boldog vagyok, ez fantasztikus – nyilatkozta a GPOne.com-nak. – Nyolc éve vagyunk együtt az Apriliával, az Aprilia All Stars kezdete óta itt vagyok. Minden évben nagyobb szabású, többféle dolgot csinálunk, ami nagyszerű, mert az ember ilyenkor találkozik az Aprilia srácaival, a mérnökökkel, a korábbi versenyzőkkel. Nagyon menő nap ez számomra. Jól érzem magam, egyértelműen ez lesz az utolsó az Aprilia pilótájaként.”

Egy hete már az is hivatalos, hogy ki lesz Espargaró utódja a gyári alakulatnál. A gyártó Jorge Martínt szerződtette, aki sokáig harcban volt a gyári Ducati jövő évi üléséért, de a bolognaiak végül Marc Márquezt választották. Honfitársa szerint a Pramac versenyzőjét nem érintették jól a történtek, de úgy véli, az ő helyén sokra viheti.

Marc Márquez nem fogadta el: kiderült, mi lett volna a titkos záradék Martín gyári szerződésében

„Jorgénak és az Apriliának is a legjobbakat kívánom, mindkettőjüket szeretem – fogalmazott Espargaró. – Számomra álomszerű, hogy jövőre ő fogja vezetni a negyvenegyes számú Apriliámat, a garázsban pedig ott lesz mindenki. Ez nagyon boldoggá tesz miatta és a csapat miatt is. Nagyon szomorú volt azért, ami a Ducatinál történt, de biztos vagyok benne, hogy az Apriliánál megtalálja, amire szüksége van, és kétség nem fér hozzá, hogy bálvánnyá válik, amit megérdemel. Rendkívül boldognak és izgatottnak láttam.”

Persze Martín legkorábban csak a szezonzáró utáni valenciai teszten ülhet fel az Apriliára, addig még Espargaró fogja vezetni. Az állandó mezőny korelnöke a Katalán Nagydíj hétvégéjén megszerezte a pole pozíciót, majd a sprintfutamot is megnyerte, ám a vasárnapi győzelem még hiányzik az idei gyűjteményéből. Elmondása szerint azon lesz, hogy ez megváltozzon, hogy szépen zárja le ezt a nyolc évet.

„Kétségtelen, hogy meg fogom próbálni, van néhány, az Aprilia számára fontos pálya – jelentette ki. – Assen feküdni fog nekünk, emellett ott lesz Silverstone, amely [szintén] rendben van. Jó a motorunk, de az utóbbi futamokon nem voltunk azon a szinten, amire számítottunk. Sok minden történt, de az az igazság, hogy a bajnokság több mint fele még hátravan. Nagyon koncentrált vagyok, szeretnék egy szép győzelemmel búcsúzni az Apriliától.”

Az Aprilia vezére megválaszolta, hogy szeretnének-e Martín mellé egy új, olasz pilótát igazolni