back to top
2024. június 23. 04:09
KezdőlapMotoGPMir: Versenyzőként már nincs sok időm hátra, szeretnék biztosra menni, amikor döntök...

Mir: Versenyzőként már nincs sok időm hátra, szeretnék biztosra menni, amikor döntök a jövőmről

Joan Mir egyelőre még a Hondánál képzeli el a jövőjét, de szerinte az a legfontosabb, hogy rájöjjön, jövőre újra versenyképes lesz-e a japán gyártó motorja. Amennyiben pedig nem lesz az, akkor nem fél a távozás mellett dönteni, bár saját bevallása szerint jelenleg nincs sok lehetősége.

Joan Mir a tavalyi szezonban csatlakozott a Honda yári csapatához – amelynek jövőre valószínűleg már nem a Repsol lesz a főszponzora –, ez pedig finoman szólva sem sült el jól neki. A 2023-as idény során szinte végig küszködött, és ez egyelőre idén sem nagyon tudott még megvillanni. 2024-ben a legjobb eredményét a jerezi sprinten érte el, amelyen kilencedik lett.

Ráadásul az elmúlt időszakban folyamatosan az „élmezőnyben” volt a bukási ranglistán, ami kissé el is vehette a kedvét a versenyzéstől. Talán ennek is volt köszönhető, hogy 26 éves kora ellenére nemrég belengette a visszavonulásának lehetőségét. Többekhez hasonlóan az idei szezon végén lejár a szerződése, és egyelőre még nem tárgyalt a hosszabbításról. Viszont azt egyáltalán nem zárja ki, hogy mindezek ellenére a Hondánál fog maradni.

Főnöke is megszólalt a visszavonulást fontolgató Mirrel kapcsolatban

„Pillanatnyilag remekül érzem magam – mondta Mir a ServusTV Paddock Pass című műsorában. – Szeretném így folytatni, és túl akarok jutni ezen a helyzeten. Keményen dolgozunk azon a csapattal, hogy minél hamarabb kilábaljunk ebből a helyzetből. Tudom, hogy én már most is százszázalékot nyújtok, és biztos vagyok benne, hogy egy jobb csomaggal még ennél is többet tudnék. Erre lenne szükségem ahhoz, hogy még jobb eredményeket érjek el.”

„A Honda sok embert lecserélt, szóval meg kell adnunk nekik az esélyt, hogy jó motort fognak építeni – tette hozzá. – De én most versenyzőként elég nehéz helyzetben vagyok. Rá kell jönnöm, hogy a Honda mikor lesz megint versenyképes. Nekem az a legfontosabb, hogy kiderüljön, jövőre újra jó lesz-e a motor. Versenyzőként már nincs sok időm hátra, ilyen helyzetben pedig egy kicsit önzőnek kell lenni. Az igaz, hogy ha elhagynám a Hondát, akkor lényegében kudarcot vallanék ezzel a projekttel, és ezt természetesen nem akarom. De nem várhatok örökké.”

Teljesen összezavarja a Hondát, hogy nem működnek az „elméletileg jó” fejlesztések

A 2020-as MotoGP-bajnok nemcsak a Hondával, hanem önmagával is kritikus. „Jelenleg nincs olyan magas értékem a piacon, mint amikor idejöttem – jegyezte meg. – Ha egy-két évig nem érsz el jó eredményeket, akkor más helyzetbe kerülsz, de önmagamnak is újra bizonyítanom kell. Jelen pillanatban nem mondhatom azt, hogy vannak lehetőségeim, de majd lesznek.”

„Biztos vagyok benne, hogy jó lehetőségeim lesznek – jelentette ki a spanyol pilóta. –  Azt tudom ugyanis, hogy egy jó motorral mire vagyok képes. De azt nem tudom, hogy hova mennék, ha választhatnék. Biztos akarok lenni abban, hogy olyan döntést hozok meg, amely boldoggá fog tenni a jövőben. Azt most [tökéletesen] lehet látni, hogy egy ilyen döntés átalakíthatja, teljesen megváltoztathatja az utána következő két évet. És az elmúlt két évem nem volt túl jó, ezért szeretnék biztosra menni.”

Ismét létrejöhet a Suzuki korábbi nyerő felállása?