back to top
2024. május 18. 07:34
KezdőlapMotoGPIsmét létrejöhet a Suzuki korábbi nyerő felállása?

Ismét létrejöhet a Suzuki korábbi nyerő felállása?

Sajtóértesülések szerint Davide Brivio, a Trackhouse csapatfőnöke Joan Mir és Álex Rins iránt is érdeklődik. Amennyiben mindkettőjüket sikerülne elcsábítani, úgy egy olyan mag állna össze, amely egyszer már egyéni és csapatvilágbajnoki címig jutott, de az sem kizárt, hogy egy újonc érkezik az istállóhoz.

Bár év eleje óta néhány dominó már eldőlt a MotoGP átigazolási piacán, továbbra is sok a kiadó hely, és könnyen lehet, hogy nagy jövés-menés lesz a versenyzők között. Az viszont, bár időről időre előfordul, nem túl gyakori, hogy egy csapat mind a két állandó pilótáját lecserélje, ám könnyen lehet, hogy a Trackhouse-nál ez fog következni 2025-re.

Az RNF helyére érkezett amerikai istálló még februárban jelentette be, hogy Davide Brivio lesz a csapatfőnöke. Az olasz szakembert sokan elsősorban Valentino Rossinak a Yamahánál elért sikereihez kötik, ám később a Suzukit is csúcsra juttatta. Az akkori pilótapáros tagjai pedig továbbra is a MotoGP-ben versenyeznek, és állítólag mindkettőjük iránt érdeklődik.

Meglepő helyen tér vissza a MotoGP-be a Yamahát és a Suzukit is sikerre vezető szakember

Az olasz Sky Sports értesülései szerint az elsődleges célpontja Joan Mir lehet. A spanyol pilóta tavaly igazolt a gyári Hondához, ám azóta lényegében csak szenved. Tavaly mindössze öt futamon szerzett pontot, az első tízben pedig csak egyszer végzett, ellenben rengetegszer bukott, és többször is megsérült. Idén jobb az arány, ráadásul folyamatosan veri csapattársát, Luca Marinit, de a hírek szerint megelégelte a japánok gyengélkedését, és távozna.

Mir a királykategóriás bemutatkozásától egészen 2022-ig a Brivio által irányított Suzukinál versenyzett. Bár mindössze egyetlen futamot nyert, 2020-ban az is elég volt, hogy megszerezze a világbajnoki címet (sőt, valójában akkor is felér a csúcsra, ha az Európa Nagydíjon az első helyett a negyedik helyen ér célba). Tavalyelőtt viszont kénytelen volt távozni, hiszen a Suzuki kiszállt a sorozatból.

Zarco szerint „félre kell tenniük”, nem szabad tovább tesztelniük a legújabb Hondát

Értelemszerűen ugyanez a sors jutott akkori csapattársának, Álex Rinsnek is, akit az olasz portál szerint Brivio ugyancsak szívesen látna a Trackhouse soraiban. A jelenleg 28 éves versenyző szintén a Hondánál talált ülést, csak éppen nem a gyári istállónál, hanem az LCR-nél. Bár nagy meglepetésre megnyerte az Amerikai Nagydíjat, ezt leszámítva katasztrofális idénye volt, amelynek közepén súlyos sérülést szenvedett. Idén a Yamahánál versenyez, amely egy fokkal jobb helyzetben van, de nekik is nagy a lemaradásuk az európai gyártókkal szemben.

A két spanyol pilótáé mellett egy Moto2-es versenyző, Joe Roberts neve is felmerült. Az ő szerződtetése abból a szempontból lenne kézenfekvő, hogy amerikai motorosról van szó, aki így amerikai csapatnál szerepelhetne, ráadásul bő egy hónapja az is kiderült, hogy a szintén amerikai Liberty Media jelentős részesedést szerzett a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dornában. Persze az sem utolsó szempont, hogy a 26 éves versenyző idén jó formában van, és zsinórban három második helyének köszönhetően vezeti az összetettet.

Hogy a Trackhouse végül milyen párossal áll fel jövőre, az előbb-utóbb kiderül, mindenesetre ezek az értesülések nem jelentenek jót a jelenlegi pilóták, vagyis Miguel Oliveira és Raúl Fernández számára. Előbbi 23 ponttal a tizenharmadik, míg utóbbi 12 egységgel a tizenötödik helyen áll a tabellán, míg a csapat ezzel csupán a japán gyártók istállóit tudja megelőzni, és mindössze feleannyi pontot gyűjtött, mint a közvetlenül előtte álló VR46.