back to top
2024. szeptember 28. 22:58
KezdőlapHírekMesterséges kómába helyezték a női világbajnokság első futamán hatalmasat bukó pilótát

Mesterséges kómába helyezték a női világbajnokság első futamán hatalmasat bukó pilótát

Szombaton rendezték meg a női motoros világbajnokság első versenyét, amelyen Mia Rusthen hatalmasat esett. A norvég versenyzőt mesterséges kómába helyezték, de szerencsére az orvosa „nagyon pozitív” az állapotával kapcsolatban.

A motorversenyzés sosem a veszélytelenségéről volt híres, ez pedig sajnos a női motoros világbajnokság első viadalán is kiderült. Az idén induló sorozat – amely végül a forduló törlése miatt hazánkba mégsem fog ellátogatni – a Superbike-vb misanói hétvégéjének szombati napján mutatkozott be igazán éles körülmények között.

Magyarországra látogat a jövőre induló női motoros világbajnokság

Mia Rusthen ugyanis hatalmasat esett a verseny 7. körében. A norvég pilóta éppen a tizenkettedik helyért csatázott, amikor az utolsó kanyarban nagy sebességgel kirepült a bukótérbe, és még a falat is elérte. Az igazán nagy problémát az jelentette, hogy Rusthen beverte a fejét. Emiatt többek között agyrázkódást is szenvedett, de szerencsére a Cesenában található Maurizio Bufalini kórház traumatológiai osztályán gyorsan stabilizálták az állapotát.

Később a családja adott hírt róla. „Mia jelenleg mesterséges kómában van – írták a Facebookon. – Műtéten esett át, hogy enyhítsék a fejében lévő nyomást, és megszüntessék a vérzést. Az orvosa nagyon pozitív, és elégedett az eredménnyel. Stabilizálódott nála a koponyaűri nyomás, és az életjelei is stabilak. Nagyra értékeljük azt a sok törődést és szeretetet, amit az emberek Mia irányába küldtek. Ez sokat jelent, még akkor is, ha ő az egyik legkeményebb hölgy az egész világon!”

Rusthen korábban nagyrészt hazájában, Norvégiában versenyzett, de tavaly már a női Európa-bajnokságon is megméretette magát. A 22 éves pilóta az idény végén a tizedik helyen zárt a rangos sorozat tabelláján.

Egyébként a bukás miatt piros zászlóval félbe kellett szakítani a futamot. Az újraindításra végül csak órákkal később került sor, amikor a mezőny idegessége miatt Jessica Howden is elesett, őt ugyanis az egyik vetélytársa lökte ki. A dél-afrikai versenyzőt ugyanabba a kórházba vitték, mint Rusthent, de szerencsére ő könnyebb sérülésekkel és egy agyrázkódással megúszta. Később az Instagram-oldalán arról számolt be, hogy a tervek szerint rövidesen már ki is fogják onnan engedni.

Howden esése miatt is be kellett lengetni a piros zászlót. A második újraindítás után a mezőny rutinosabb pilótái kezdtek csatázni a győzelemért, amelyet végül María Herrera húzott be Ana Carrasco, Sara Sánchez, Roberta Ponziani és Beatriz Neila előtt. Herrera végül duplázni tudott, hiszen a második versenyt is megnyerte, vasárnap mögötte a Sánchez, Carrasco, Neila, Ponziani sorrend alakult ki.