back to top
2024. szeptember 28. 15:13
KezdőlapSuperbikeHivatalos: a BMW mostani szatellitcsapata kiszáll a Superbike-világbajnokságból

Hivatalos: a BMW mostani szatellitcsapata kiszáll a Superbike-világbajnokságból

Hivatalossá vált, hogy a Bonovo Action, a BMW jelenlegi szatellitalakulata az idei szezon végén elhagyja a Superbike-világbajnokságot. A német gyártó eközben bejelentette, hogy jövőre is Michael van der Mark lesz Toprak Razgatlıoğlu csapattársa.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, már korábban is megjelentek olyan értesülések, hogy a BMW egyetlen szatellitcsapata el fogja hagyni a Superbike-világbajnokságot. Az alakulat 2020-ban megnyerte az IDM, vagyis a német bajnokság Superbike kategóriáját, majd 2021-ben mutatkozott be a világbajnokságon, amelyen azóta is a bajorok motorjait használják a pilótái. Viszont Toprak Razgatlıoğlu idei leigazolása miatt a német gyártó arra kényszerült, hogy a gyári csapatához hasonló státuszba emelje fel a Bonovót. Ez pedig jelentősen megnövelte az istálló működtetésének költségeit.

Razgatlıoğlu leigazolása miatt a BMW elveszítheti az egyetlen szatellitcsapatát

Jürgen Roder, a Bonovo tulajdonosa persze nem erre hivatkozott, amikor bejelentette, hogy csapatával az idei szezon végén elhagyja a Superbike-világbajnokságot. „Személyes okok miatt 2025-től kiszállok, és ezért a Bonovo Action, mint a BMW gyári [státuszú] csapata kivonul [a Superbike-világbajnokságból]” – mondta Roder.

„Szeretnék személyesen köszönetet mondani minden szurkolónak, aki hűségesen kitartott mellettünk, aki velünk együtt örült, és velünk együtt is szenvedett – folytatta. – Nagyon köszönöm, mert a nézők és a szurkolók lelkesedése nélkül lehetetlen lenne így elköteleződni. Magával ragadott az eufória és a lelkesedés, és én pedig ezt nagyon élveztem az elmúlt években, az IDM-ben és a világbajnokságon is. Jó érzés volt a versenyzőink segítségével más embereket megörvendeztetni, szórakoztató, vidám órákat biztosítani nekik. Ezután szeretnék köszönetet mondani az összes csapattagunknak is, akik mindig kiváló munkát végeztek. És a BMW-t szintén köszönet illeti. A BMW mindig is korrekt és nagyon megbízható partner volt, amely mindenben támogatott minket.”

Az egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz a Bonovo két mostani pilótájának, Garrett Gerloffnak és Scott Reddingnek a sorsa. Az biztos, hogy nem a BMW gyári alakulatánál fognak kikötni, hiszen közben bejelentették, hogy jövőre is Michael van der Mark lesz Razgatlıoğlu csapattársa. A bajorok egy évvel hosszabbították meg a holland motoros eredetileg idei szezon végén lejáró szerződését.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Toprak Razgatlıoğlu és Michael van der Mark, személyében két igazi élversenyző szerepel majd a gyári csapatunkban a Superbike-világbajnokság 2025-ös szezonja során – nyilatkozta Marc Bongers, a BMW Motorrad Motorsport igazgatója. – Az elmúlt években már mindketten bebizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak, és a következő idényben is erős duót alkotnak majd a mi motorjainkon ülve.”

Vb-cím a BMW-vel, majd jöhet a MotoGP? – Razgatlıoğlu komoly célt tűzött ki maga elé