back to top
2024. május 02. 05:54
KezdőlapMotoGPVb-cím a BMW-vel, majd jöhet a MotoGP? – Razgatlıoğlu komoly célt tűzött...

Vb-cím a BMW-vel, majd jöhet a MotoGP? – Razgatlıoğlu komoly célt tűzött ki maga elé

Toprak Razgatlıoğlu kijelentette, el tudja képzelni, hogy a BMW-vel újabb Superbike-világbajnoki címet szerez, majd kipróbálja magát a MotoGP-ben. A 27 éves motoros jelenlegi munkaadóját, a BMW-t is szívesen látná a királykategóriában.

Toprak Razgatlıoğlu 2021-ben szerezte pályafutása eddigi egyetlen Superbike-világbajnoki címét, azóta pedig az újabb sikert üldözi. Ennek érdekében igazolt át a BMW-hez, miután az elmúlt két évben hiába nyújtott jó teljesítményt, a Yamahával nem volt esélye Álvaro Bautista, illetve a Ducati ellen. Ugyanakkor úgy tűnik, nem az újabb végső győzelem az egyetlen célja.

A török pilóta ugyanis továbbra sem tett le arról, hogy egyszer a MotoGP-ben versenyezhessen. Tavaly több teszten is részt vett a hangvillásokkal, ám a beszámolók szerint nem nyújtott meggyőző teljesítményt az M1-esen. Razgatlıoğlu azonban lehetségesnek tartja, hogy a BMW-vel kötött szerződés 2025-ös lejárta után kategóriát váltson.

A korábbi MotoGP-pilóta szerint Razgatlıoğlu egy olyan zseni, mint Marc Márquez vagy Stoner

Ha megnyerem a bajnoki címet a Superbike-ban, 2026-ban akár a MotoGP-ben versenyezhetek, és ezt nem zárom ki – nyilatkozta a GPOne.com-nak. – Ha a MotoGP-be mennék, akkor azt azért tenném, mert egy izgalmas kihívást keresek. Nyilvánvalóan nem lenne könnyű átmenni a másik paddockba, de majd meglátjuk.”

Ha Razgatlıoğlu terve megvalósul, és 2026-ban valóban a MotoGP-ben fog versenyezni, akkor egészen biztos, hogy azt nem a BMW-vel fogja megtenni. Abban az évben ugyanis a német gyártó még biztosan nem lesz ott a mezőnyben, hiszen a következő idényben debütálnak az új technikai szabályok. Akkor viszont már nem kizárt a BMW csatlakozása.

A márka motorrészlegének előző vezetése elzárkózott a gyorsaságimotoros-vb-n történő szerepléstől, Markus Flasch, a BMW Motorrad új vezérigazgatója viszont nem vetette el ezt az opciót, aminek Razgatlıoğlu is örülne. Szeretném, ha a BMW beszállna a MotoGP-be, szerintem ez tökéletes lenne – fogalmazott. – Azonban nem kizárt, hogy itt is maradnak, a Superbike-ban.”

A MotoGP az egyik szenvedélye a BMW igazgatójának, aki felvetette a gyártó beszállásának lehetőségét

Persze ez még messze van, és egészen biztos, hogy lesznek még fejlemények. Ami a közeljövőt illeti, a Superbike-világbajnokság mezőnye ezúttal Assenben fog összecsapni, ahol a szezon harmadik versenyhétvégéjét fogják teljesíteni. A Barcelonában két futamot is megnyerő Razgatlıoğlu a tabella negyedik helyén áll, 16 ponttal lemaradva a listavezető Nicolò Bulega mögött.