back to top
2024. május 02. 08:20
KezdőlapMotoGPAz austini futam sokat elmond Marc Márquez képességeiről, véli a Ducati kulcsembere

Az austini futam sokat elmond Marc Márquez képességeiről, véli a Ducati kulcsembere

Gigi Dall’Igna értékelte a Ducati néhány pilótájának austini hétvégéjét. A bolognai gyártó versenyrészlegének általános igazgatója Enea Bastianini és Marc Márquez teljesítményét pozitívan jellemezte, míg Francesco Bagnaiáét kevésbé.

Nem alakult jól az Amerikai Nagydíj hétvégéje a Ducati számára. Az olasz gyártó a pole pozíciót, valamint a sprint- és a főfutamgyőzelmet sem tudta bezsebelni, hiszen mindhármat Maverick Viñales hódította el. Ezzel egyrészt megszakadt a tizenegy főverseny óta tartó győzelmi sorozat, így nem sikerült beállítani a Honda rekordját, ráadásul a 2022-es Valenciai Nagydíj óta először fordult elő, hogy két másik márka is legyőzte a legjobban szereplő pilótájukat.

Gigi Dall’Igna a szokásos módon értékelte az általa vezetett gyártó egyes versenyzőinek teljesítményét. A Ducati Corse általános igazgatója elsőként Enea Bastianinire tért ki, aki a főfutamon a harmadik helyen ért célba Viñales és Pedro Acosta mögött. Ezzel feljött a bajnokság második helyére 21 pontos lemaradással.

„A rajtnál mindenki könyökölt” – erről beszélgetett Viñales, Acosta és Bastianini az austini futam után

Hosszú és izgalmas futam volt egy olyan pályán, amely fizikailag nagyon megterhelő – kezdte az olasz szakember. – Rengeteg csatával és sok előzéssel, amelyben szerepet játszottunk egy kíméletlen küzdelem során. Ez egy fontos dobogó volt Enea számára, amely megerősítette, hogy futamról futamra a kulcsfigurák közé tartozik a pályán, és fokozatosan visszanyeri a kiegyensúlyozottságát. Az övé volt az első Ducati, amelyet leintett a kockás zászló, egy bizonytalan kezdés után, és a második helyen áll a világbajnokságon. Folytonosságra volt szüksége, ez kulcsfontosságú lépés a helyes irányba.”

Dall’Igna ezután a gyári Ducati másik pilótájára, Francesco Bagnaiára is kitért, aki ezúttal egyik futamon sem produkált jó tempót. A címvédő szombaton a nyolcadik, míg vasárnap az ötödik pozícióban ért célba, utóbbi pedig azt jelenti, hogy szintén a 2022-es idényzáró óta először úgy nem állt dobogóra a hosszú futamon, hogy nem esett el. Ezzel pedig visszaesett a tabella ötödik pozíciójába, 9 egységgel kevesebbet gyűjtve csapattársánál.

Bagnaia azt hitte, a győzelemért is harcolhat, de már a futam közepére nehéz helyzetbe került

„Pecco futama teljesen más szájízt hagyott maga után – folytatta Dall’Igna. – Eneával ellentétben ő jól kezdett a verseny első harmadában, de aztán egyre kevésbé volt hatékony a tempója, így védekeznie kellett, és egy ötödik helyet szerzett, amellyel biztosan nem lehetett elégedett. A sprinten és a nagydíjon sem lett dobogó egy felejthető hétvégén, miközben a közelgő kihívást tartotta szem előtt.”

A gyári alakulat versenyzői után az 57 éves szakember két másik versenyzőről is beszélt. Az egyikük Marc Márquez, aki nem sokkal azután, hogy átvette a vezetést, a 11. körben elesett, aminek részben fékprobléma volt az oka. Emellett persze Jorge Martín sem maradhatott ki, aki vasárnap ugyan lemaradt a dobogóról, de így is növelte összetettbeli előnyét a hétvége során.

Az élről bukó Marc Márqueznek végig gondja volt, mérnöke csalódott a „hihetetlen” szereplés után

„Még ha el is esett, Marc Márquez rendkívüli teljesítményt nyújtott a futamon – fogalmazott Dall’Igna. – A vezetést is átvette, és ez sokat elmond a képességeiről és a tapasztalatáról, ahogyan az elszántságáról és a lelkesedéséről is. A hétvége Jorgénak sem sikerült különösebben jól, de sikerült néhány értékes pontot szereznie, ami a világbajnokság élén tartotta őt.”

Marc Márquez mindenképpen győzni akart, de ennek megint bukás lett a vége