2024. április 30. 10:20
KezdőlapSuperbikeA korábbi MotoGP-pilóta szerint Razgatlıoğlu egy olyan zseni, mint Marc Márquez vagy...

A korábbi MotoGP-pilóta szerint Razgatlıoğlu egy olyan zseni, mint Marc Márquez vagy Stoner

A BMW Superbike-programjából Toprak Razgatlıoğlu érkezése miatt kiszoruló Loris Baz jelenleg a MotoAmerica mezőnyének tagja. A francia pilóta szerint Razgatlıoğlu egy kivételes tehetség, hasonlóan Marc Márquezhez és Casey Stonerhez.

A Superbike-világbajnokság idei szezonjában Toprak Razgatlıoğlu már nem a Yamahát, hanem a BMW-t erősíti. A német gyártónak jelenleg két csapata és négy motorja van a sorozatban, de eredetileg Razgatlıoğlu leigazolásával öt szerződtetett pilótájuk volt a 2024-es idényre. Ennek végül az lett az eredménye, hogy Loris Baznak távoznia kellett. A MotoGP-ben korábban három évet eltöltő versenyző más alakulatnál sem talált szabad ülést, így végül a MotoAmerica mezőnyében kötött ki, bár szíve szerint maradt volna még.

„A BMW-nél az előző év közepén döntő változások történtek a szervezeti felépítésben, a fejlesztőcsapattal történő együttműködésben, illetve más hasonló dolgokban – nyilatkozta Baz a PaddockGP-nek. – Ezek mind olyan dolgok, amelyeket már egy ideje szorgalmaztunk, és amelyeket végül tavaly valósítottak meg. Ezekre a 2023-as szezon közepén került sor, és ezért akartam igazán ott maradni, mivel úgy éreztem, hogy új lendület érkezett.”

Baz annak ellenére, hogy még szívesen folytatta volna a pályafutását a Superbike-világbajnokságon, látszólag nem haragszik az ő távozását közvetve előidéző Razgatlıoğlura. Hiszen a 31 éves pilóta így sem titkolja, hogy mennyire nagyra tartja az alanyai versenyzőt.

Razgatlıoğlu a világ öt legjobb motorversenyzője közé tartozik?

„Szerintem Toprak egyike az olyan zseniális motorosoknak, mint amilyen [Marc] Márquez és [Casey] Stoner is – jelentette ki. – Rögtön lehet látni, hogy ezek a srácok különlegesek. Mindig azt mondtam, hogy szívesen megnézném Toprakot a MotoGP-ben, ugyanis neki ahhoz is megvannak a képességei. Ritkán látni olyat, aki úgy érzi az első kereket és a féket, mint ő. Tudom, hogy ott is jól tudna teljesíteni.”

„Olyat is ritkán lehet látni, mint amit Barcelonában csinált – utalt a montmelói hétvégére, amelyen Razgatlıoğlu a Superpole-t, a Superpole-futamot és az első versenyt is behúzta. – Én ismerem annak a motornak a gyengeségeit, és azok közül nem tűnhetett el mindegyik, mivel nem homologizáltattak új modellt. Viszont Toprak úgy vezeti a motort, hogy nem látszódnak ezek a gyengeségek, bravó! Korábban azt mondtam, hogy nem hiszem, hogy az első BMW-nél töltött szezonjában bajnok tud lenni. Most azonban ki kell várnom, és lehet, hogy meg kell majd változtatnom az álláspontomat, mivel annyira rendkívüli, amit nyújt.”

Nagyon szűk társaságba repítették Razgatlıoğlut az első BMW-s győzelmei