back to top
2024. szeptember 28. 15:17
KezdőlapSuperbikeMegtörtént a hosszabbítás – a Superbike-vb 2029-is biztosan ellátogat az Adriai-tenger partjára

Megtörtént a hosszabbítás – a Superbike-vb 2029-is biztosan ellátogat az Adriai-tenger partjára

A misanói pálya öt évvel meghosszabbította a szerződését a Superbike-világbajnokságot irányító Dornával, így 2029-ig biztosan a sorozat naptárának része marad.

Az előző hétvégén Misanóban vendégeskedett a Superbike-világbajnokság mezőnye. Bár maguk a versenyek Toprak Razgatlıoğlu dominanciája miatt nem voltak annyira izgalmasak, a fordulónak volt egy kimondottan örömteli híre. A sorozatot irányító Dorna ugyanis bejelentette, hogy öt évvel meghosszabbította a szerződését a pályával, amelyre így 2029-ig minden évben visszatér majd a széria. Az elmúlt időszakban Assen és Magny-Cours után ez a harmadik helyszín, amely biztosította a helyét a naptárban.

Razgatlıoğlu szerint „ez még csak a kezdet”, Bautista úgy látja, a török „érinthetetlen” volt Misanóban

„Nagy örömünkre szolgál, hogy folytathatjuk a misanói versenypályával hosszú ideje fennálló kapcsolatunkat. Az Emilia-romagna-i forduló a Superbike-világbajnokság egyik sarokköve, hiszen ez az esemény a szenvedélyes rajongókról és a kiváló szervezésről ismert – mondta Gregorio Lavilla, a sorozat vezérigazgatója. – A 2029-ig történő hosszabbítás pedig megmutatja az afelé való elkötelezettségünket, hogy világszínvonalú versenyeket hozzunk erre a történelmi helyszínre. Izgalmas futamokban és felejthetetlen pillanatokban gazdag hosszú évekre számítunk.”

„Az olyan nagyszabású események, mint a Superbike-világbajnokság fordulója, felkeltik az érdeklődést a motorsportok iránt, és ugyanakkor elősegítik egy hosszú és jól tagolt ellátási lánc kialakulását – tette hozzá Andrea Albani, a pálya ügyvezető igazgatója a megállapodás gazdasági oldalára utalva. – A lehetőségek így megsokszorozódnak, a 2029-ig történő szerződéshosszabbítás ezáltal bizalmat és optimizmust kelt az ágazatunkban tevékenykedő vállalkozók körében.”

A ma már Marco Simoncelliről elnevezett pálya 1972-ben nyitotta meg a kapuit, azóta pedig számtalan módosításon esett át. A motorosok 2008 óta használhatják a jelenlegi nyomvonalat, amely 10 jobb- és 6 balkanyart tartalmaz. A versenyzők az óramutató járásával megegyező irányban teljesítik az egyenként 4226 méter hosszú köröket.

A Superbike-világbajnokság először 1991-ben látogatott el az Adriai-tenger partjától alig néhány kilométerre fekvő pályára. Azóta pedig rövidebb kihagyásokkal – 1992, 2013 és 2020 maradt ki, utóbbi a koronavírus miatt – folyamatosan a naptár részét képezi. A legtöbb győzelmet, pontosan nyolcat Jonathan Rea tud felmutatni Misanóból, a sorozat legeredményesebb pilótája ráadásul 2009-ben itt állhatott fel először a dobogó tetejére egy teljes értékű verseny után.