back to top
2024. június 28. 01:42
KezdőlapMotoGPLorenzo és Pedrosa tényleg ringbe szálltak, de előtte szóban vittek be egymásnak...

Lorenzo és Pedrosa tényleg ringbe szálltak, de előtte szóban vittek be egymásnak mélyütéseket

Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa szabadon tehetett fel egymásnak kérdéseket a bokszmeccsük apropójából. Mindketten megragadták az alkalmat, hogy a másik számára kellemetlen témákat is felemlegessenek.

A Spanyol Nagydíj hétvégéje előtt kiderült, hogy Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa bokszmeccset fognak vívni egymással. Ahogyan az a profiknál is lenni szokott, előtte verbálisan csaptak össze: egy bő félórás videó keretében azt kérdeztek egymástól, amit csak akartak. Az egyetlen szabály az volt, hogy a választ legfeljebb 20 másodpercbe kellett belesűríteni.

Élőben közvetítik Pedrosa és Lorenzo bokszmeccsét

A kérdések sorát Lorenzo kezdte, aki azzal nyitott, hogy „gyűlöltél engem valaha?”. „Persze, semmi kétség – felelte Pedrosa. – Tizennégy-tizenöt éves korunk óta ismerjük egymást, azóta nagyon erős rivalizálás volt közöttünk, amely csak fokozódott. Voltak időszakok, amikor a közvetlen riválisom és a közvetlen motivációm is te voltál. Időnként eljutottam odáig, hogy gyűlöltelek.”

Pedrosa a Hondánál húzta le teljes állandó versenyzői karrierjét a MotoGP-ben, ellenfele viszont afelől érdeklődött, hogy melyik márka esetében volt a legközelebb a váltáshoz. „2017-ben nagyon közel voltam ahhoz, hogy a Yamahához igazoljak, amikor elhagytad a Yamahát, és a Ducatihoz mentél – árulta el. – Abban az évben nálam és [Maverick] Viñalesnél is puhatolóztak. Mivel riválisok voltunk, mindig is szerettem volna vezetni a motorodat az adottságai miatt, szerettem volna látni magamat azon a motoron. Ekkor voltam a legközelebb hozzá.”

De vajon képes lett volna-e legyőzni Lorenzót? Ez a kérdés volt a következő, amit a 37 éves exmotoros feltett korábbi vetélytársának. „Nem hiszem, hogy lassabb lettem volna nálad – fogalmazott Pedrosa. – Nem tudom, hogy mindig gyorsabb lettem volna-e, mert sokszor megmutattad a gyorsaságodat, de szerintem minimum tartani tudtam volna a tempódat.”

Lorenzo ezután szóba hozta a drága szenvedélyeket, és Pedrosa fel is idézett egy alkalmat, amikor valóban sokat áldozott ilyesmire. „Egyszer egy nagyon rossz időszakon mentem keresztül, hónapokig nem tudtam nyerni – emlékezett vissza. – Egy barátommal beszélgettem, akinek több Porschéja is volt, és megengedte, hogy kipróbáljam az autóját. Azt mondta, hogy vegyek egyet. Nem vagyok nagy rajongója a kocsivásárlásnak meg az ilyesminek, de mondtam, hogy »ha megnyerem a következő futamot, együtt elmegyünk, és megveszem«. Úgy alakult, hogy két verseny után nyertem.”

Pedrosával többször is előfordult, hogy nem fogott kezet ellenfeleivel. A 2008-as Spanyol Nagydíjon pont Lorenzót utasította el, míg három évvel később Marco Simoncellit. Az ötszörös világbajnok arra volt kíváncsi, hogy miért tett így. „Megérkeztél a MotoGP-be, és a korábbi interjúidban nem beszéltél szépen rólam – magyarázta. – Nem vagyok hamis ember, és mivel nem kedveltelek téged, illetve azt, amit mondtál, nem voltam hajlandó adni neked egy részt magamból. Ugyanez volt Simoncellivel is, amikor figyelmeztettük, hogy nem korrekt a többi pilótával szemben, ő pedig folytatta azt a fajta versenyzést.”

Lorenzo ezután egy igazi mélyütést vitt be Pedrosának, persze csak szóban: elcserélné-e a három alsóbb kategóriás vb-címét egy MotoGP-elsőségre? „Nem mondanék igent vagy nemet – hangzott a válasz. – Minden egy tanulási folyamat. A MotoGP-ben nem nyertem világbajnoki címet, de nagyon fontos tapasztalatot vittem magammal, amelyre azóta is tudok reflektálni. Ugyanakkor nagyon vágytam a MotoGP-bajnoki címre.”

Pedrosa menedzsere pályafutása elején Alberto Puig volt, ám 2013-ban elváltak az útjaik. Lorenzo megkérdezte, hogy miért. „Egy ilyen szakításban sok részlet rejlik – hangsúlyozta a KTM tesztpilótája. – A fő oka az volt, hogy a kapcsolatok fejlődnek, nekem pedig személyesen kellett fejlődnöm. Sok mindent tanultam tőle, de onnantól kezdve más utat kellett követnem.”

Puig 2018-ban lett a gyári Honda csapatfőnöke, és a japán márka nem hosszabbította meg Pedrosa szerződését. Vajon ez volt a bosszú? „Nem tehetem a tűzbe a kezem olyasmiért, amit nem ismerek – mondta az érintett. – Nem számít, hogyan történt, mindenkinek megvan a maga útja, és mindenki azt teszi az életben, amit tennie kell. Ha ez volt az első lecke, amit meg kellett tanulnom, akkor jól jártam.”

Lorenzo ezután ismét Pedrosa királykategóriás vb-címének hiányára utalt, amikor azt kérdezte tőle, hogy többet nyert volna-e, ha magasabb. „Szerintem kevésbé fájt volna, az önbizalmam pedig nagyobb lett volna pályafutásom bizonyos pillanataiban, nagyobb biztonsággal szálltam volna szembe a riválisaimmal, főleg a MotoGP-ben – vélekedett a 31-szeres MotoGP-futamgyőztes. – Biztos vagyok benne, hogy ha eggyel kevesebb sérülésem és eggyel több futamgyőzelmem van, akkor meglett volna a bajnoki cím.”

Minden sikeres, de már visszavonult versenyző esetében felmerül a kérdés, hogy a mai mezőny tagjaival felvenné-e a versenyt, ha most lenne a csúcson. Lorenzo ezt a témát firtatta Pedrosával és saját magával kapcsolatban, honfitársa pedig magabiztos volt. „Őszintén szólva igen – felelte arra a kérdésre, hogy megvernék-e a mostani generáció tagjait. – Erre nem tudok sokat mondani, de én így gondolom.”

„A 14 éves unokatestvérem is meg tudja verni” – íme a reakciók Lorenzo és Pedrosa bokszmeccsére

Persze Pedrosa is kérdezhetett Lorenzótól, és többek között a személyisége is szóba került. Felvetődött, hogy miért volt ennyire pimasz, ami miatt sokan nem kedvelték. „Nagyon félénk, bizonytalan ember voltam, de megpróbáltam átalakulni, könyvek és minden más segítségével – vallotta be Lorenzo. – Felismertem, hogy ezt a félénkséget akartam pimaszsággá és arroganciává alakítani, és valójában ezt közvetítettem az embereknek. Megérdemeltem azt a képet, amely kialakult rólam.”

Pedrosa ezután kerek-perec megkérdezte Lorenzótól, hogy miért ennyire beképzelt. „Mert a félénkségemet mindig is pimaszsággal álcáztam, és mert mindig is szerettem az ilyen típusú, arrogáns vagy nagyon magabiztos karaktereket – magyarázta. – [Muhammad] Ali, [Éric] Cantona, [José] Mourinho, Cristiano Ronaldo. Ezt jobban szeretem, mint az ellenkezőjét.”

Pedrosa ezután kitért a pályán történt eseményekre, pontosabban arra, hogy Lorenzo érzett-e valaha késztetést arra, hogy megüsse valamelyik ellenfelét. Az ötszörös világbajnok elárulta, hogy néha csak a jogtulajdonos várható reakciója tartotta vissza. „Sokszor, de nem tehettem meg – válaszolta. – A Dorna kitett volna a világbajnokságból. Ha rajtam múlik, megtettem volna.”

A videó végén a két egykori rivális immáron már bokszkesztyűben van, és, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, különböző szidalmakat vágnak egymás fejéhez. Ezután elcsattan az első ütés, majd a videó egy időre kimerevedik, hogy utána jöjjön a felirat, miszerint folytatása következik. Hogy mi lesz ezután, arra alighanem sokan kíváncsiak.