back to top
2024. június 28. 01:51
KezdőlapMotoGPMarc Márquez úgy gondolja, manapság nehezebb hosszú karriert befutni a MotoGP-ben, mint...

Marc Márquez úgy gondolja, manapság nehezebb hosszú karriert befutni a MotoGP-ben, mint korábban

Aleix Espargaró az idei szezon végén visszavonul a MotoGP-ből. Marc Márquez ezzel kapcsolatban elárulta, hogy szerinte a mai fiatal MotoGP-versenyzők nem számíthatnak olyan hosszú királykategóriás pályafutásra, mint amilyen Espargaróé volt.

A MotoGP jelenlegi körelnöke, Aleix Espargaró a Katalán Nagydíj előtt jelentette be, hogy az idei szezon végén visszavonul. Espargaró egy nagyon hosszú pályafutást tudhat a magáénak. 2004-ben, 20 éve mutatkozott be a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Másfél szezont töltött el a 125 köbcentis kategóriában, majd fellépett a középső géposztályba, amelyben két és fél idényt futott. A MotoGP-ben 2009-ben debütált, és 2012 óta megszakítás nélkül a sorozat állandó mezőnyének tagja.

Espargaró távozása miatt jövőre már Marc Márquez lesz a leghosszabb ideje a királykategória rajtrácsán megtalálható pilóta (de nem a legidősebb, mivel ebben a tekintetben mind Johann Zarco, mind Nakagami Takaaki „megelőzi”). A nyolcszoros világbajnok pedig a tervei szerint a következő idényben is rajthoz áll majd, hiszen nemrég derült ki, hogy a Ducati gyári istállójánál fogja megkezdeni a 2025-ös szezont.

Marc Márquez már tavaly elhatározta, hogy be kell kerülnie a Ducati gyári csapatához

Márqueznek ezzel kapcsolatban feltették azt a kérdést, hogy szerinte a mai fiatal pilóták számíthatnak-e olyan hosszú pályafutásra, mint amilyen Espargaróé volt. „Azt hiszem, ez [a téma] elég nagy nehézséget jelent a csapatoknak – kezdte a válaszát a 31 éves motoros. – Szerintem ugyanis úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány évben… A végén ugye mindig versenyző az, aki a különbséget jelenti. De persze ez nagyban függ a motortól is, de úgy látszik, hogy a [motorok] ma már elég hasonló szinten vannak:”

„Ha az ember megnézi a köridőket, akkor azt láthatja, hogy a legtöbb mostani [királykategóriás] versenyző tényleg megérdemli, hogy a MotoGP-ben legyen – jegyezte meg. – De végül is, még a Moto2-ből érkezve is vannak olyan versenyzők, akik [azonnal] eléggé közel vannak, és így nyomást helyeznek a többiekre. Így pedig nehéz hosszú karriert befutni. Úgy megy ez, ahogy a közkeletű mondás tartja: nem bejutni nehéz, hanem fenntartani a [szükséges] szintet.”

„Egyszerűen túl sok” – Espargaró szerint az emberi test kevés a MotoGP erőhatásaival szemben