back to top
2024. június 30. 11:44
KezdőlapMotoGPEldőlhetett, hogy Marc után Álex Márquez is távozik-e a Gresinitől

Eldőlhetett, hogy Marc után Álex Márquez is távozik-e a Gresinitől

Álex Márquez tavaly csatlakozott a Gresinihez, sajtóértesülések szerint a csapat pedig most szerződést hosszabbít vele. A bátyja, Marc Márquez távozása így látszólag valóban nem befolyásolta a sorsát.

Nem könnyű feladat egy kiemelkedően sikeres ember testvéreként bizonyítani. Márpedig Álex Márqueznek ezt kellett megugrania, amikor 2020-ban friss Moto2-es világbajnokként bemutatkozott a MotoGP-ben. A királykategóriában a Honda gyári alakulatánál debütált, amely akkor egyben a bátyja, Marc csapata is volt. Abban az évben kétszer is felállhatott a dobogóra, de összetettben a nem túl előkelő tizenhatodik pozícióban végzett. A 2022-es idényt így már az aszakaiak szatellitistállójánál, az LCR-nél kezdte meg. Ez az éve küszködéssel telt, egy hetedik helyet tudott felmutatni legjobb eredményként.

Álex Márquez ki meri jelenteni, hogy nem a többiek húztak el, hanem a Honda lett még rosszabb

Tavaly aztán kilépett a testvére árnyékából, hiszen elhagyta a Hondát, és a Gresinihez igazolt. Az olasz csapat Ducatijával pedig gyorsan megmutatta, hogy mire képes: a második fordulóban, az Argentin Nagydíjon megszerezte a pole pozíciót, a főfutamon pedig harmadik lett. Ezután Silverstone-ban és Sepangban is megnyerte a sprintet, Malajziában ráadásul vasárnap is felállhatott a dobogóra, mivel másodikként ért célba. A pontvadászatot végül kilencedikként zárta.

Jelenleg a tizedik pozíciót foglalja el a tabellán. Idén eddig még nem sikerült kiugró eredményt elérnie, a legjobbja a jerezi főfutamon bezsebelt negyedik helye volt. Viszont két kieséstől eltekintve elég kiegyensúlyozottan teljesít, és úgy tűnik, ezzel sikerült meggyőznie a Gresini vezetőit, hogy érdemes folytatniuk vele a közös munkát.

Az olasz Motorsport ugyanis arról értesült, hogy meghosszabbították a vele kötött szerződésüket, és már csak a hivatalos bejelentés várat magára. A korábbi híresztelésekkel ellentétben így Marc Márquez eligazolása az alakulattól végül feltehetően tényleg nem befolyásolta az öccse sorsát.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a KTM-től kiszoruló Jack Miller lehet Álex Márquez csapattársa a Gresininél. Viszont a Pramac valószínűsíthető Yamahára váltása bezavarhat ebbe, hiszen amiatt a Ducatinak jövőre már nem nyolc, hanem csak hat motorja lesz a rajtrácson. Az pedig könnyen elképzelhető, hogy azokra inkább fiatal tehetségeket akarnak majd felültetni, de persze Miller leigazolása mellett is szólnak érvek.

A Pramac valóban Yamahára válthat – értesülések szerint már csak a megállapodás bejelentése hiányzik