back to top
2024. június 30. 19:44
KezdőlapMotoGPViñales nem elégszik meg egyetlen olyan hétvégével, mint az austini, ezért vált...

Viñales nem elégszik meg egyetlen olyan hétvégével, mint az austini, ezért vált Apriliáról KTM-re

Maverick Viñales elárulta, az austini teljesítménye sokkolta őt, de kevésnek tartja, hogy mindössze egy hétvégén volt képes ilyesmire, ezért cseréli le az Apriliát a KTM-re. Az ösztöneire hallgató 29 éves motoros azt is elmondta, már azelőtt a távozás mellett döntött, hogy jelenlegi csapata bejelentette Jorge Martín érkezését.

Néhány hete még úgy tűnt, hogy Maverick Viñales és az Aprilia kapcsolata teljesen harmonikus. A spanyol versenyző az Amerikai Nagydíj hétvégéjén a pole pozíció megszerzése után mind a sprintet, mind a főfutamot megnyerve a maximális pontmennyiséget gyűjtötte be. Májusban pedig Massimo Rivola, az Aprilia Racing vezérigazgatója már arról beszélt, hogy megvan a megállapodás a következő idényre.

Hivatalos: Bastianini mellett Viñales is a KTM-nél folytatja

Ezt azonban nem sokkal később maga az érintett cáfolta, majd bő két héttel ezelőtt kisebb meglepetésre bejelentették, hogy Enea Bastianinihez hasonlóan ő is csatlakozik a Tech3 KTM-hez. Ezzel ismét történelmet írhat, hiszen a gyorsaságimotoros-világbajnokság mindenkori királykategóriájának történetében ő lehet az első, aki négy különböző gyártóval is futamot nyer.

„Alapvetően az az egyik fő ok, hogy az ösztöneimre hallgatok – nyilatkozta Viñales a Holland TT előtti sajtónapon. – Kicsit látom, hogy mi lesz a jövőben, milyen motoron kell ülnöm, és úgy éreztem, hogy ez volt a helyes lépés. Aztán nyilvánvalóan ott van az, hogy látom azt a potenciált, amelyet el tudok érni, mint például Austinban, és az, hogy ezt több futamon nem tudtam megtenni, jelent valamit. Szóval ez is nagyban befolyásolta a döntésemet. Mindent a teljesítményre és a motorozásra tettem fel, és szerintem ez volt a legjobb projekt, amelyet választhattam, illetve a versenyzés szempontjából is.”

A 10-szeres MotoGP-futamgyőztes elmondta, a csodálatos austini hétvége után ábrándult ki. A következő négy főversenyen ugyanis egyszer sem állhatott fel a dobogóra, hiszen Jerezben a kilencedik, Le Mans-ban az ötödik, Montmelóban a tizenkettedik, míg Mugellóban a nyolcadik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

„Ami a döntésemet illeti, hogy őszinte legyek, Jerez óta gondolkodtam rajta – jelentette ki. – Nem igazán éreztem úgy, hogy [az Apriliánál] kell folytatnom, mert, ahogyan Austin után mondtam, kicsit sokkolt, hogy mire vagyok képes, de csak egy versenyen a húszból, ami nem tetszik. Sokkal többet szeretnék, mert úgy vélem, képes vagyok rá. Rengeteget töprengtem ezen, a [versenyzői] piac pedig nyilvánvalóan nagyon gyorsan mozog. Szerettem volna kicsit nyugodtabb lenni, megvárni a nyarat, és úgy dönteni, hogy sok idő áll a rendelkezésemre. Az Aprilia is elég gyorsan szerződtette Jorge [Martínt], és ez egy igazán jó csapat lehetne, de már Mugello előtt döntöttem. Örülök a csapatnak, hogy Martín és Marco [Bezzecchi] lesznek náluk. Szóval igen, sok szerencsét!”

Hivatalos: Bezzecchi az Apriliához igazol

Viñales tehát már azelőtt a távozás mellett döntött, hogy tudta, ki lehetne az új csapattársa a visszavonuló Aleix Espargaró helyett. Az Aprilia és a KTM az elmúlt időszakban nagyjából fej fej mellett haladt, és hol az egyik volt versenyképesebb, hol a másik. A spanyol pilóta ugyanakkor nem akarta egyértelműen kijelenteni, hogy utóbbiban jobban hisz.

„Nehéz látni, hogy kinek megy jobban vagy rosszabbul, és az sem jó, hogy én mondom meg, hogy ki a jobb vagy rosszabb – fogalmazott. – Senki felett nem ítélkezhetek. Ugyanakkor igyekszem megérteni, hogy mi lesz a legjobb számomra, és ezt nagyon tisztán látom. Nehéz mást mondani, mert úgy hozom meg a döntésemet, hogy megpróbálom felismerni, kié lesz a [legjobb] motor legközelebb a bajnokságban. Én pedig így érzem, úgyhogy ez az oka.”

Viñales és Bastianini jövőre azonos technikát fognak kapni, mint a gyári KTM-nél szereplő Brad Binder és Pedro Acosta, így várhatóan pusztán a pilóták teljesítménye fogja eldönteni, hogy melyikük szerepel a legjobban. „Az egyik mondat, amit olvastam [Pit Beirernek, a KTM motorsport-igazgatójának] az interjújában, az volt, hogy »aki elöl van, az lesz a vezér« – mondta a 29 esztendős versenyző. – Tehát a pályán [elért eredmények] fognak beszélni. Igaza van, nem lehet mást mondani.”

Korábbi menedzsere megfejtette, hogy Viñales miért hagyja el az Apriliát a KTM kedvéért