back to top
2024. július 04. 10:29
KezdőlapMotoGPBagnaia simán legyőzte Martínt az asseni sprinten, Marc Márquez az elején, Espargaró...

Bagnaia simán legyőzte Martínt az asseni sprinten, Marc Márquez az elején, Espargaró a végén esett el

Francesco Bagnaia nyerte a Holland TT sprintversenyét Jorge Martín és Maverick Viñales előtt. Marc Márquez már a 2. körben bukott, míg Aleix Espargaró az utolsó körben esett nagyot, de a saját lábán távozott a pályáról.

A Moto3 és a Moto2 időmérője után következhetett a MotoGP sprintfutama a Holland TT szombati napján. Korábban minden pályaeseményt, ahol elindult, Francesco Bagnaia zárt az élen, így a pole pozíciót is ő szerezte meg a kvalifikáción, mellőle pedig Jorge Martín és Maverick Viñales indulhattak. A tabella harmadik helyén álló Marc Márquez a bukása után csak hetedik lett délelőtt, míg a bajnokságban mögötte álló Enea Bastianini a tizenegyedik, Pedro Acosta pedig a tizedik pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását.

Martín ráijesztett Bagnaiára, de a címvédő megszerezte első idei pole-ját, Marc Márquez bukott

Bagnaia remekül jött el, Martín pedig megőrizte a második helyet, Viñales viszont visszacsúszott Álex Márquez mögé, és a sokat javító Marc Márquez vehette üldözőbe. A Pramac pilótájának aztán nagyot kellett mentenie, aminek következtében kicsit leszakadt a címvédőről, de aztán vissza tudott rá zárkózni.

A 2. körben jött a drámai fordulat, ugyanis Marc Márquez az időmérő után a sprinten is elesett. Öccsének szintén nem sikerült jól a köre, és Viñales visszaelőzte őt, így a gyári Aprilia motorosa visszatért a harmadik pozícióba. A Gresini állva maradt versenyzőjét Brad Binder kezdte el üldözni a negyedik pozícióért.

A következő körökben nem változott az élmezőny sorrendje, hátrébb viszont Luca Marini és Lorenzo Savadori is feladta a versenyt: előbbinek felrobbant a motorblokkja, utóbbi pedig a földön kötött ki. Márquez továbbra is őrizte helyét Binderrel szemben, akit így Bastianini, Aleix Espargaró és Fabio Di Giannantonio is utolért.

Bastianini egy ideig csak nézelődött a KTM mögött, a 8. körben viszont elszánta magát az előzésre, és meg is csinálta, miközben hátrébb Rins is balesetet szenvedett. A gyári Ducati motorosa aztán Márquezt is maga mögé utasította, Binder mellett pedig Espargaró is elment, de csak átmenetileg volt előtte, mert nem sokkal később szélesre sodródott, és Di Giannantonio is elé került.

Két körrel a vége előtt aztán az ifjabbik Márquez számára is jött a dráma, ugyanis pályaelhagyások miatt kapott egy hosszú körös büntetést. A kör végén aztán Di Giannantonio megelőzte Bindert, majd a boly mindhárom tagja elment a Gresini motorosa mellett, aki nem ment ki a hosszú körre.

Az élen a futam végéig változatlan volt a helyzet: Bagnaiának csak a figyelmeztetések  miatt kellett aggódnia, de végül nem kapott büntetést, és több mint 2 másodperccel nyert Martín előtt, Viñales pedig bejött harmadikként. Espargaró viszont a legvégén óriásit esett, így Bastianini és Di Giannantonio mögött Binder ért célba. Márquezt a büntetés miatt Fabio Quartararo mögé sorolták, az utolsó pontot pedig Franco Morbidelli gyűjtötte be.

A MotoGP asseni sprintfutamának végeredménye