back to top
2024. július 02. 10:19
KezdőlapMoto3Ezredek döntöttek a Moto3 asseni versenyén, Ortolá az utolsó kanyarokban előzte meg...

Ezredek döntöttek a Moto3 asseni versenyén, Ortolá az utolsó kanyarokban előzte meg a helyi hőst

Iván Ortolá nyerte a Moto3 asseni futamát. A második helyre Collin Veijer, a harmadikra pedig David Muñoz jött be.

A Moto3-as versennyel indult a Holland TT vasárnapi programjának érdemi része. A rajt előtt az asseni pálya hőmérséklete 33, a levegőé pedig 20 fokos volt. Az időmérő eredményének megfelelően Ángel Piqueras indulhatott a pole pozícióból, mellőle Furuszató Taijó és Collin Veijer vághatott neki a 20 körös viadalnak.

Aldeguer visszatért a pole-ba, Veijer óriási bukása után Piqueras először nyert időmérőt

Piqueras a rajtnál megtartotta az első helyet, a másodikra viszont Iván Ortolá jött fel, majd az MT Helmets – MSI pilótája rövidesen a vezetést is átvette. A harmadik pozíciótól kezdve a Furuszató, Veijer, José Antonio Rueda sorrend alakult ki.

Szuzuki Tacuki volt az első, aki bukott. David Muñoz feljött az ötödik helyre, mialatt Piqueras mellett Furuszató és Veijer is elment. A bajnoki éllovas David Alonso a tizenharmadik rajthelyről ekkorra már a hetedikre zárkózott fel, Daniel Holdgado pedig a tizenötödikről indulva ugrott előre a nyolcadikra.

Az első két helyen motorozó Ortolá – Furuszató duó a 7. körben már hét tizedmásodperccel elszakadt az üldözőiktől. Utóbbiak ekkor a Veijer, Muñoz, Rueda sorrendben közeledtek feléjük. Alonso sárga zászló alatt előzött, ezért vissza kellett adnia egy pozíciót, amiből végül akaratlanul kettő lett, így a kolumbiai versenyző visszaesett a nyolcadik helyre.

Egy kisebb hibája után Furuszatót meg tudta előzni Veijer, aki aztán a tizenkettedik körben a vezetést is átvette Ortolától. Egy kisebb kavarodás után a holland pilóta mögött Furuszató, Muñoz, Ortolá, Adrián Fernández lett az első öt további sorrendje.

Ortolá aztán egy kanyarban kettőt előzve felugrott a második helyre, majd azért a pozícióért hatalmas csatát vívott előbb Furuszatóval, majd Fernándezzel. A japán pilóta ismét hibázott, így rövidesen a hatodik pozícióban találta magát.

A hajrára fordulva előbb David Almansa bukott, majd Furuszató futott ki az egyik kavicságyba. A japán motoros ezután tudta folytatni a viadalt, de csak hatalmas lemaradásban. A biztos kézzel vezető Veijer mögé Alonso zárkózott fel, akit Muñoz, Fernández és Ortolá ostromolt. Holgado eközben egészen a tizenegyedik helyig esett vissza.

Az utolsó körökben óriási csata folyt a harmadik helyért Muñoz és Alonso között, ugyanis a másodikat Ortolá ragadta magához egy bátor manőverrel.

Ortolá az utolsó körben odaért közvetlenül Veijer mögé, majd a spanyol pilóta az asseni sikán előtt elment a helyi hős mellett. A Husqvarna versenyzője a közönség üdvrivalgása mellett visszatámadott, és majdnem sikerült is megint átvennie a vezetést, de végül tizenkét ezreddel lemaradt a dobogó legfelső fokáról.

A harmadik helyet Muñoz szerezte meg, aki szintén a sikánnál előzte meg a végül negyedikként záró Ruedát. Mögötte Alonso, Luca Lunetta, Fernández és Piqueras szelte át a célvonalat.