back to top
2024. július 08. 15:21
KezdőlapMotoGPVáratlan szakítás, fontos ember távozik a KTM-től

Váratlan szakítás, fontos ember távozik a KTM-től

Pit Beirer bejelentette, hogy Fabiano Sterlacchini, a gyorsasági versenyzési részleg alelnöke távozik a KTM-től. Az osztrák márka motorsport-igazgatója elárulta, mi vezetett a szakításhoz.

Némileg meglepő hír látott napvilágot a MotoGP sachsenringi hétvégéjén: Fabio Sterlacchini távozik a KTM-től. Az olasz szakember a gyorsasági versenyzés részlegének a technológiáért felelős alelnöki pozícióját töltötte be. A motorsportot tekintve mindössze három ember volt felette a hierarchiában: Stefan Pierer vezérigazgató, Hubert Trunkenpolz marketingigazgató és Pit Beirer motorsport-igazgató. Távozását utóbbi erősítette meg.

„Viharos hét volt ez számunkra – nyilatkozta a MotoGP riportereként dolgozó Simon Crafarnak az első szabadedzés alatt. – Fabianónak lejárt a szerződése. Múlt héten volt néhány megbeszélésünk, megpróbáltuk meghosszabbítani. Egy új, hároméves megállapodáson dolgoztunk. Végül azonban néhány dologban nem tudtunk megegyezni. Az otthonától való távolság volt az egyik szempontja, de nem akarom ezt fő kifogásként felhasználni. Egyszerűen csak nem tudtunk megegyezni néhány dologban a folytatást illetően. Ezért közösen az elválásban állapodtunk meg.”

A KTM-nél nem adták fel, továbbra is az a céljuk, hogy visszahozzák a legendás márkát a MotoGP-be

Sterlacchini 17 évet töltött a Ducatinál, és egészen a MotoGP-projekt technikai koordinátoráig emelkedett a bolognai márkán belül. Miután elhagyta az olasz gyártót, tartott egy kis szünetet, majd 2021 júniusában csatlakozott a KTM-hez. Azóta Jens Hainbachhal, a másik alelnökkel együtt ketten irányították a gyorsasági részleget.

A KTM-él töltött ideje alatt a KTM egyértelműen előrelépett a MotoGP-ben: és 2022-ben a csapatok, míg tavaly a gyártók között végeztek a pontverseny második helyén. Bár 2023-ban egyetlen futamot sem nyertek a királykategóriában, de a szezon nagy részében a második erőnek számítottak, és Brad Bindert csak három Ducati előzte meg az egyéni tabellán. Idén az Aprilia minimálisan előttük van, de Beirer leszögezte, nem egy ebből adódó nézeteltérés vezetett a szakításhoz, hiszen semmilyen feszültségről nem volt szó.

„Létrehozott a projektünkben néhány olyan területet, amelyet [korábban] nem fedtünk le, ő pedig felépítette – méltatta Sterlacchinit. – Más irányt vettünk. Úgy érzem, sokkal stabilabb lábakon áll a projektünk. Több nagyszerű emberünk van, akiket az elmúlt években közösen találtunk meg. Elégedett vagyok azzal amit tett. Nem akarunk belemenni, hogy miért nem együtt folytatjuk, de nem volt szerződésszegés. Lejárt a megállapodása, és nem tudtunk megegyezni a jövőjéről. Emellett az otthonától való távolság sem segített. Mindent összevetve barátként távozik a KTM-től.”

Hogy az olasz szakembernek hova vezet az útja, azt egyelőre nem tudni, de ha a MotoGP-ben gondolkozik, akkor a Ducati és az Aprilia mellett a Yamaha is kedvező lehet neki, hiszen a hangvillások is rendelkeznek olaszországi központtal. Sterlacchini Francesco Guidotti csapatmenedzserhez, a pályán elért teljesítményért felelős menedzserként dolgozó Alberto Giribuolához, Jack Millerhez és az ő versenymérnökeként tevékenykedő Christian Pupulinhoz hasonlóan azok közé tartozott, akik a Ducatitól érkeztek a KTM-hez. Azonban nem ő az első, akiről kiderül, hogy távozik, hiszen az ausztrál versenyzővel sem hosszabbítottak szerződést.

Miller elárulta, hogy a KTM-nél az utolsó pillanatokig hazudtak neki a jövőjével kapcsolatban