back to top
2024. október 18. 04:07
KezdőlapMoto2Óriási meglepetésre Viettié a pole a Moto2-ben, Veijer körrekorddal nyert a Moto3-ban

Óriási meglepetésre Viettié a pole a Moto2-ben, Veijer körrekorddal nyert a Moto3-ban

Celestino Vietti a Q1-ből indulva megszerezte a pole pozíciót a Német Nagydíj Moto2-es időmérőjén, míg a tabella élmenői nem teljesítettek jól. A Moto3-ban Collin Veijer pályacsúccsal győzte le David Alonsót.

A Moto3 és a Moto2 időmérőjével folytatódott a Német Nagydíj hétvégéjének szombati programja gyorsaságimotoros-világbajnokságon. A jósolt eső továbbra sem érkezett meg a Sachsenringre, így a mezőny tagjai a MotoGP pilótáihoz hasonlóan verőfényes napsütésben teljesítették a kvalifikációt. A program egyébként csúszással indult a MotoE futamán bekövetkezett bukás és az amiatt érvénybe lépett piros zászló miatt.

Moto2

A középső géposztály korábbi edzésein született eredmények révén Somkiat Chantra, Arón Canet, Sergio García, Manuel González, Jake Dixon, Tony Arbolino, a múlt heti kulcscsonttörése ellenére versenyző Joe Roberts, Alonso López, Ogura Aj, Fermín Aldeguer, Diogo Moreira, Bo Bendsneyder, Izan Guevara és Marcos Ramírez kezdhettek a Q2-ben.

A Q1 első körei után 1:23.164 másodperces körével Dennis Foggia állt az élre, 9 ezreddel megelőzve Darryn Bindert, mögöttük pedig a Deniz Öncüt helyettesítő Marcel Schrötter és Jaume Masià álltak még továbbjutásra. A második próbálkozások után mindez annyiban változott, hogy David Muñoz feljött a harmadik pozícióba.

Albert Arenas akkor ment ki a pályára, amikor a többiek már a bokszban voltak. A Gresini pilótája előbb a nyolcadik helyen kezdett, majd a következő körben hibázott, és kisodródott a kavicságyba. Eközben már a többiek is visszatértek, és az addig nem sokat mutató Celestino Vietti 1:32.111-gyel vette át a vezetést. Masià annak ellenére jött fel a negyedik helyre, hogy Barry Baltus feltartotta őt.

Sokáig azonban nem maradt ott, ugyanis Senna Agius 207 ezredes lemaradással elvette tőle ezt a helyezést. Ez viszont kulcsfontosságúnak bizonyult, ugyanis innentől kezdve nem változott a sorrend. Mindez azt jelentette, hogy Vietti, Foggia, Binder és Agius mentek tovább a Q2-be. Ami Arenast illeti, a spanyol motoros csupán tizenkettedikként zárt.

A Q2-ben 1:23.042-vel Moreira kezdett az élen, 36 ezreddel megelőzve Gonzálezt, és további 49-cel Lópezt. Ezt követően Arbolino mindössze 5 ezreddel előzte meg a brazil versenyzőt, és még Ogura is be tudott férni közéjük 3 ezredes hátrányban. A mezőny mögöttük is szoros volt, hiszen félidőben az első hatot kevesebb mint 1 tized választotta el.

A hajrában aztán meglepetésre Vietti 1:22.778-cal átvette a vezetést, 47 ezreddel megelőzve Dixont, és 127-tel Aldeguert. Nem sokkal később bekövetkezett a dráma, ugyanis a bajnokság első helyén álló García elesett az 1-es kanyarban, és számára már nem volt folytatás.

Ezzel pedig ki is alakult a sorrend, ugyanis az élmezőnyben már senki nem tudott javítani, egyedül González tudott feljönni az ötödik helyre, Agius mögé. Vietti így megszerezte a pole pozíciót Dixon és Aldeguer előtt. Ami az összetett élmenőit illeti, Ogura a hetedik, Roberts a tizenegyedik, míg García a tizenkettedik pozíciót szerezte meg.

A Moto2 sachsenringi időmérőjének végeredménye

Moto3

Ami a legkisebb kategóriát illeti, számos pilóta abban a tudatban vágott neki a délutánnak, hogy tudta, vasárnap büntetéssel kell számolnia. Az edzések eredménye alapján Adrián Fernández, Luca Lunetta, Ángel Piqueras, Stefano Nepa, Collin Veijer, Iván Ortolá, David Alonso, José Antonio Rueda, Szuzuki Tacuki, Jacob Roulstone, David Muñoz, Jamanaka Riuszej, Furuszató Taijó és Joel Kelso jutottak be rögtön a Q2-be, a többieknek a Q1-ben kellett kezdeniük.

Köztük meglepetésre a bajnokság harmadik helyén álló Daniel Holgadónak is, aki a negyedik helyen állt az első próbálkozások után. A vezetést a vasárnap egyébként a bokszutcából rajtoló Joel Esteban szerezte meg 1:26.660-as idejének köszönhetően, 296 ezreddel megelőzve Scott Ogdent, és 311-gyel Matteo Bertellét.

Az Aspar versenyzője ugyan nem tudott javítani, de a második körök után is megőrizte a vezetést, mivel Ogden 11 ezredre ugyan megközelítette, de nem előzte meg. Bertelle és Holgado szintén maradtak a harmadik, illetve a negyedik pozícióban, utóbbit 158 ezredre közelítette mag Filippo Farioli.

A Q1 hajrájában Holgadóé volt az első gyorskör, és 1:26.424-gyel átvette a vezetést. Sokáig azonban nem állt az élen, ugyanis Esteban 99 ezreddel nála is gyorsabb volt. Nem sokkal később Nicola Carraro esett el az 1-es kanyarban, így számára véget ért a kvalifikáció. Mindeközben Holgado ismét javult, de csupán 24 ezredet, így maradt a második helyen.

A végén Xabi Zurutuza volt a legközelebb ahhoz, hogy bekerüljön a továbbjutók közé, ám a spanyol újonc végül 86 ezreddel elmaradt Ogdentől, aki így bekerült a Q2-be. Csakúgy, mint az élen maradó Esteban, Holgado és Bertelle, míg a többiek már az időmérő első szakaszában búcsúztak.

A Q2 első körei után Alonso 1:25.456-tal volt a leggyorsabb, 294 ezreddel megelőzve Fernándezt, és további 41-gyel Ruedát. Néhányan azonban jóval később teljesítették első próbálkozásukat, például Veijer és Lunetta is, akik 171, illetve 191 ezreddel lemaradva bejöttek a kolumbiai pilóta mögé. Sőt, a Husqvarna motorosa aztán 71 ezreddel át is vette a vezetést.

A bokszból visszatérve Fernández javított elsőként az élmezőnyből, de 1 ezreddel elmaradt Veijertől, így csak a második pozícióba ugrott fel, Furuszató pedig 103 ezredes hátránnyal a negyedik helyre jött fel. Mindez azonban nem tartott sokáig, ugyanis Rueda a feltartás ellenére 3 ezreddel kapott ki a holland versenyzőtől, mögé pedig Muñoz jött be.

A véghajrában aztán Alonso 1:25.221-gyel vette át a vezetést, de a különbség megint csak 1 ezred volt, ezúttal Lunettával szemben. Ortolá náluk is gyorsabb volt, azonban ezt a körét nem tarthatta meg, ugyanis Bertelle elesett, és sárga zászló volt érvényben, Hasonló sorsra jutott Veijer is.

Utóbbit azonban ez nem zavarta, és négy piros szektorral, 336 ezredes előnnyel, 1:24.885-ös pályacsúccsal ismét az élre állt, és megszerezte a pole pozíciót. Alonso és Lunetta maradtak az első sorban, míg Holgadónak ismét rosszul sikerült az időmérő, hiszen 926 ezredes hátránya révén csak a tizenharmadik pozíciót szerezte meg.

A Moto3 sachsenringi időmérőjének végeredménye