back to top
2024. július 14. 21:26
KezdőlapMotoGPBagnaia látta, hogy Martín túlerőlteti, Marc Márqueznek a győzelemnél is többet ér...

Bagnaia látta, hogy Martín túlerőlteti, Marc Márqueznek a győzelemnél is többet ér a kettős dobogó

Francesco Bagnaia igyekezett nyomást helyezni Jorge Martínra a Német Nagydíjon, amikor pedig látta, hogy ellenfele elesett, nagyon lelassított. Marc Márqueznél a Franco Morbidellivel történt ütközés pillanatában kattant át valami, míg öccse, Álex elárulta, kitől várt többet a versenyen.

Drámai módon ért véget a Német Nagydíj a MotoGP-ben: Jorge Martín mindössze két körrel a vége előtt elesett az 1-es kanyarban, így ahelyett, hogy 20 pontra növelte volna előnyét Francesco Bagnaiával szemben, a futamot megnyerő címvédő átvette a vezetést. Mögötte a két Márquez futott be a dobogós helyeken.

Óriási dráma, Martín az élről bukva ajándékozta Bagnaiának a diadalt, mindkét Márquez a dobogón

A gyári Ducati pilótája a negyedik helyről indulva lerajtolta Raúl Fernándezt, majd kisvártatva Miguel Oliveirát is megelőzte, majd a vezetést is átvette Martíntól. Utána viszont mind riválisa, mind Franco Morbidelli elment mellette, és bár honfitársától viszonylag hamar visszavette a pozíciót, a másik Pramac Ducatit csak megközelíteni tudta. Ugyanakkor érezte, hogy a spanyol pilóta túlerőlteti, és így is lett, aminek eredményeképpen zsinórban a negyedik főfutamot nyerte meg, és 10 egységgel vezet előtte az összetettben. Emellett ráadásul megdöntötte Casey Stoner rekordját, és 24 diadalával immáron ő a Ducati történetének legeredményesebb motorosa.

„Egyáltalán nem volt könnyű – nyilatkozta Bagnaia a leintés utáni interjúk során. – Az elején mindent megpróbáltam, hogy az első helyen maradjak, de Jorge és Frankie megelőztek. Azt gondoltam, hogy túl nagy mértékben nyomják. Az utolsó körökben én is megnyomtam, csökkentettem a távolságot. Ekkor arról szólt a futam, hogy aki elsőként adja fel, az veszít. Próbáltam nyomás alatt tartani [Martínt], két-három körrel a vége előtt pedig láttam, hogy elkezd hibázgatni. Amikor pedig láttam, hogy elesik, nagyon lelassítottam, mert az első gumim kezdett elmenni. Nagyon örülök, négy zsinórban négy győzelem, szóval fantasztikus. Először nyertem itt, a Sachsenringen, ami csodálatos. Köszönöm!”

Marc Márquez számára viszontagságosan alakult a hétvége: pénteken ujjperctörést és bordazúzódást szenvedett, az időmérőn pedig technikai hiba és feltartás is hátráltatta, így a Q1-ben ragadt. A tizenharmadik helyről indulva azonban jól rajtolt, de a Morbidellivel történt ütközés során nagyot kellett mentenie. Ráadásul a motorja is megsérült, de így is maga mögött tudta tartani Enea Bastianinit, majd a Pramac versenyzőjét végül sikerült megelőznie, öccse pedig lényegében elengedte. A nyolcszoros világbajnok ezzel elvesztette veretlenségét a sachsenringi főfutamokat tekintve a MotoGP-ben, de elárulta, a győzelemre sem cserélné el a kettős Márquez-dobogót.

„Köszönöm, Sachsenring, lenyűgöző volt! – kezdte. –Az egész hétvége nehéz volt, az első szabadedzéstől kezdve rengeteg problémánk volt, de a csapattal egyszer sem adtuk fel. Aztán a Q1-ben kicsit balszerencsések voltunk a technikai problémával és a forgalommal. Tegnap kiegyensúlyozottak voltunk a futamon, mára pedig dolgoztam a beállításokon, az elektronikán meg az ilyeneken, és jobban éreztem magam a motoron. Lépésről lépésre jöttem vissza, aztán a Morbidellivel történt összeéréskor valami átkattant. »Rendben, itt az ideje teljes erőbedobással támadni.« Ezután elkezdtem támadni. Esküszöm, hogy örömmel cseréltem el a győzelmet arra, hogy az öcsémmel együtt legyek dobogón. Ez csodálatos érzés, de természetesen Pecco remek munkát végzett, nagy nyomást helyezett Martínra. Nagyon örülök a csapat miatt, most pedig itt az ideje kiélvezni ezt.”

Álex Márquez idén először végzett az első háromban bármilyen futamon. A 28 éves versenyző Raúl Fernándezt hamar megelőzte, de Morbidellivel szemben pozíciót veszített. Aztán viszont előbb Miguel Oliveirán, majd az olasz pilótán is átverekedte magát, és feljött a harmadik helyre, amely Martín bukása miatt a második is lehetett volna, de bátyjával szemben nem fejtett ki nagy ellenállást.

„Lenyűgöző – jelentette ki. – Mindent beleadtam, Tudtam, hogy az élen lévő srácokban, Martínban és Peccóban kicsit több van. Azt hittem, hogy Oliveira picit gyorsabb lesz, de az elején megelőztem, és a saját versenyemet futottam. Martín bukásával pedig itt vagyunk a dobogón, ezzel megyünk haza. Nagyon boldog vagyok a csapat miatt, rendkívül keményen dolgoznak. Jelenleg folytatnunk kell a munkát. Gratulálok Marcnak, nagyszerű felzárkózást mutatott be, és Peccónak is a fantasztikus versenyéhez.”