back to top
2024. július 14. 22:12
KezdőlapMotoGPViñalest egy korábbi sérülésére emlékeztette az esése, nem bánja, hogy Marc Márquez...

Viñalest egy korábbi sérülésére emlékeztette az esése, nem bánja, hogy Marc Márquez lehajrázta őt

Maverick Viñales elárulta, meg akarta fogni a bukást a Német Nagydíj időmérőjén, ebből lett a még nagyobb esés, amelyet követően elővigyázatosságból elment az orvosi központba. A 29 éves motoros kijelentette, ha a dobogóért küzdenek, nem hagyott volna rést a Marc Márquez elleni csatában, és úgy véli, a főfutamon nagy napja lehet az Apriliának.

Maverick Viñales optimistán várhatta a folytatást a Német Nagydíj pénteki napja után, hiszen az edzésen a korábbi körrekordot megdöntve ő végzett az élen. Az időmérő azonban nem alakult jól a számára, ugyanis a hajrában elég nagyot esett. A spanyol pilóta nem egy szokványos ponton, a 10-es kanyarban mutatott be egy highside-ot.

Ezután úgy döntött, hogy elmegy az orvosi központba, mert igencsak nagy ütést kapott, és meg akart bizonyosodni róla, hogy nincs komolyabb sérülése. Szerencsére a vizsgálatok nem mutattak ki törést, és a szalagok, valamint az ízületek is épek maradtak. Viñales elárulta, a történtek egy korábbi sérülésére emlékeztették őt.

„Ezen a ponton az ember hatvan fokban dől be, és ki akar gyorsítani a lejtőn – idézte fel a bukást. – Nem először fordult elő ilyesmi. Eléggé megütöttem magam, fájt, de szerencsére nincs semmilyen törés, csak zúzódások és ijedtség. Három évvel ezelőtt megsérült a csípőm, és [most] hasonló fájdalmat éreztem. Nem olyan intenzíven, de hasonlót, és egyáltalán nem tetszett. Ezért elmentem az orvosi központba, ahol kizárták a törést, ez elég megnyugtató volt. Most már csak a fájdalommal kell megbirkózni.”

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

A tízszeres MotoGP-futamgyőztes részben magának köszönhette a highside-ot, mivel egy ennél jóval kisebb esést próbált megakadályozni. „Reméltem, hogy meg tudom fogni a bukást – fogalmazott. –Amikor először megdobott [a motor], az nem volt túl durva, hogy ha ráesem a motorra, meg tudtam volna menteni, de előre estem, a burkolatra, és visszalökött a levegőbe.”

A 29 éves motoros így csupán a hetedik helyre kvalifikálta magát. A sprintfutamon hiába jött előre a negyedik pozícióba, később Enea Bastianini és Franco Morbidelli is maga mögé utasította. A hajrában aztán megérkezett mögé a szintén nem teljesen egészséges Marc Márquez, és az utolsó kanyarban bebújt mellé, majd mindössze 3 ezreddel verte meg honfitársát, aki emiatt nem bánkódik.

„Jól elvoltunk egymással – jelentette ki. – Az utolsó körben kétszer is bejött [mellém], kicsit szélesre ment, és a végén ott voltunk [egymás mellett]. Küzdöttünk, mindent beleadtunk, és ez nem rossz eredmény, csak egy pontról [van szó]. Nem drámai. Ha a dobogóért megyek, semmilyen rést nem hagytam volna. Vasárnap az előrejutásra kell gondolnunk, és nem szabad bennragadnunk [a mezőnyben].”

Az időmérőn Viñales két márkatársa, az egyaránt a Trackhouse-nál versenyző Miguel Oliveira és Raúl Fernández is az első sorba kvalifikált. Utóbbinak aztán borzalmasan sikerült a sprint, a portugál versenyző viszont megőrizte a második helyét. Ezzel, mondhatni, példát mutatott a noalei márka többi pilótájának, és a gyári csapat motorosa úgy véli, a főversenyen ő is odaérhet az élmezőnybe.

Martínnak a hibák is belefértek a sprintgyőzelemhez, Bagnaia a megtáltosodó Oliveirától is kikapott

„Bizonyára az volt a kulcs, hogy senki nem volt előtte – utalt Oliveirára Viñales. – Én és Raúl Fernández nagyon szenvedtünk az első gumi nyomásával. Ha az ember be akarja tartani a szabályokat, és folyamatosan követ valakit, akkor a nyomás megemelkedik, és gondjai vannak. Miguel tiszta levegőben volt, emellett ezen a hétvégén van benne valami extra: nagyon gyors, remek szinten van, akárcsak a többi Aprilia. A vasárnap nagyszerű lehet az Aprilia számára, igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni belőle. A bukás fájt nekünk, de nem volt drámai, a hetedik helyről indulok. Amikor elestem, azt hittem, hogy a tizenkettedik pozícióból startolok, ami tényleg nagyon megnehezítené a dolgokat, de jó rajttal és jó tempóval nagyon hosszú a futam, sok minden történhet. Rengeteg információt gyűjtöttünk, és a gumik sokat fognak romlani.”