back to top
2024. július 14. 21:46
KezdőlapMoto3Dráma az elején és a végén, Alonso szoros csatában nyerte a brutális...

Dráma az elején és a végén, Alonso szoros csatában nyerte a brutális mentést hozó Moto3-as futamot

David Alonso nyerte a Német Nagydíjat a Moto3-ban, szoros küzdelemben legyőzve Furuszató Taijót és Iván Ortolát. Collin Veijer az elején, José Antonio Rueda a végén bukott a győzelemért küzdve, míg Jacob Roulstone elképesztő mentést mutatott be.

Szokás szerint a Moto3-as futammal indult a Német Nagydíj zárónapjának érdemi része. A pole pozíciót az időmérőn körrekordot futó Collin Veijer szerezte meg David Alonso és Luca Lunetta előtt, akik között mindössze 1 ezred volt a különbség. A versenyt a tabella harmadik helyéről váró Daniel Holgado mindössze a tizenharmadik lett a kvalifikáción. A 23 körös viadal meglehetősen kaotikusnak ígérkezett, ugyanis számos versenyző kapott valamilyen büntetést: a legrosszabbul Joel Esteban, Matteo Bertelle, Joshua Whatley és Filippo Farioli jártak, akiknek a bokszutcából kellett indulniuk.

Óriási meglepetésre Viettié a pole a Moto2-ben, Veijer körrekorddal nyert a Moto3-ban

Veijer remekül jött el, a hosszú körös büntetéssel sújtott Lunetta pedig lerajtolta Alonsót, akit David Muñoz is megelőzött. Sőt, a spanyol versenyző nem sokkal később a Sic58 pilótáját is maga mögé utasította, amit aztán a tabella éllovasa, valamint Furuszató Taijó is megtett.

A 2. körben aztán drámai fordulat következett, ugyanis a 11-es kanyarban Veijer elesett. A holland pilóta ugyan visszaült a motorra, de innentől kezdve nem sok mindenben reménykedhetett. Ezzel Muñoz vette át a vezetést, de nem sokáig állt az élen, ugyanis a 4. körben Alonso elment mellette. Mögöttük szintén volt pozíciócsere, ugyanis José Antonio Rueda feljött a harmadik pozícióba, de csak ideiglenesen.

Sőt, Furuszató aztán Muñozt is megelőzte, a Leopard pilótái pedig Ruedával tették meg ugyanezt Sőt, Ángel Piqueras és Adrián Fernández nem sokkal később már dobogós helyeken haladtak, ugyanis Muñoz alatt elindult a motor, aminek következtében Furuszatónak is ki kellett mennie a bukótérbe, és mindketten jelentősen visszaestek.

A 7. körben aztán Piqueras hibázott a 10-esben, és visszaesett a kilencedik pozícióba, de Muñozt rögtön meg tudta előzni. Csapattársa, Fernández, valamint Rueda és Furuszató eközben meg tudták közelíteni a továbbra is az élen motorozó Alonsót. Sőt, nem sokkal később már az időközben visszazárkózó Muñoz és a mögötte lévők is odaértek.

A 10. körben Rueda és Furuszató előzgette oda-vissza egymást, végül előbbi jött ki belőle győztesen. A következő körben viszont a japán pilóta vissza tudta venni a harmadik helyet, sőt, utána Fernándezt is maga mögé utasította. A kör végén viszont visszaesett a negyedik helyre Rueda és Fernández mögé. Hátrébb Piqueras ütközött Jacob Roulstone-nal, aki óriásit mentett, de ki kellett vezetnie a kavicságyba a motort.

Alonso a mögötte folyó csatározásoknak kicsit ismét ellépett, de hamar utolérték. Furuszató eközben visszatért a második helyre, míg Fernándezt Muñoz is megelőzte, majd Piqueras is megtámadta, de nagyon keményen megtartotta pozícióját csapattársával szemben. Hátrébb Noah Dettwiler, majd Roulstone is elesett.

A hajrá felé közeledve Furuszató Alonsót is megtámadta, de az Aspar motorosa megőrizte a vezetést. A 17. kör elején ráadásul a japán pilóta szélesen vette az 1-es kanyart, így Rueda vissza tudott térni elé. A KTM Ajo versenyzője Alonso mellé is benézett, de ehelyett a következő kör első kanyarjában Furuszató visszavette a második helyet.

Sőt, a Team Asia versenyzője ezúttal sikeresen támadta meg Alonsót, de a kolumbiai pilóta nem sokkal később visszavette a vezetést. A japán pilóta később újra próbálkozott, de utána Rueda visszatért elé, ám csak nagyon rövid időre. Hátrébb Lunetta számára véget ért a futam, ugyanis a 20. körben elesett az 1-es kanyarban.

A kör végén Rueda megint feljött a második helyre, ráadásul Furuszatót Iván Ortolá is maga mögé utasította egy agresszív manőverrel, sőt, aztán Piqueras is elment mellette, bár őt szinte rögtön visszaelőzte. A 22. körben aztán jött az újabb dráma, ugyanis Rueda nagyon csúnyán elmérte az 1-es kanyarban, és nagy tempóban kiszánkázott a kavicságyba.

Időközben Furuszató az egyébként korábban megbüntetett Ortolát is visszaelőzte, és üldözőbe vette Alonsót. Az utolsó körben, a 11-es kanyarban megbicsaklott alatta a motor, ennek ellenére nem sokkal később megtámadta a kolumbiai versenyzőt, ám sikertelenül. Így Alonso szelte át a célvonalat elsőként, nem sokkal megelőzve Furuszatót és Ortolát. Holgado végül a hetedik, Veijer pedig a tizennyolcadik helyen zárt, így Alonso 58 ponttal vezet a tabella második helyére felkapaszkodó Ortolá előtt.

A Moto3 sachsenringi futamának végeredménye