back to top
2024. szeptember 08. 01:19
KezdőlapMotoGPValóban visszatérhet Brno a MotoGP naptárába – de még nem idén

Valóban visszatérhet Brno a MotoGP naptárába – de még nem idén

Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója elárulta, hogy valóban tárgyalnak a brnói pálya fenntartóival annak a naptárba való visszatéréséről. Ezpeleta viszont tisztázta, hogy erre idén még nincs valódi esély.

Az Automotodrom Brno, vagy más néven Masaryk Circuit sokáig a gyorsaságimotoros-vb egyik ikonikus helyszíne volt. 1965-től 2020-ig 1983 és 1992 kivételével minden évben rendeztek rajta világbajnoki fordulót (igaz, a királykategória mezőnye nem mindig fordult meg itt). Azonban sokak bánatára 2021-ben már nem tartottak rajta MotoGP-versenyt. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a Dorna és a létesítmény fenntartói között nézeteltérés alakult ki. A leginkább problémás elemként az aszfalt állapotát azonosították, amelyet szinte minden pilóta élesen kritizált.

Viszont nemrég mégis felvetődött, hogy Brno újra bekerülhet a naptárba, amit Carmelo Ezpeleta, a MotoGP-t irányító Dorna vezérigazgatója meg is erősített. „Igen, tárgyalunk erről a [pálya] illetékeseivel. De rengeteg munka vár még ránk. Az aszfalton kívül vannak olyan pálya melletti területek is [amelyek problémásak]” – nyilatkozta a SPEEDWEEK.com-nak Ezpeleta a Német Nagydíj hétvégéjén.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a nemzetközi szaksajtó meglebegtette annak a lehetőségét, hogy már idén meglátogathatja a MotoGP mezőnye a brnói pályát. Az Indiai Nagydíj lemondása miatt szabaddá vált hétvégét eredetileg a Kazah Nagydíjjal akarták pótolni, amelyet az országot sújtó áradások miatt elhalasztottak az eredeti időpontjáról. Viszont egyre inkább úgy fest a helyzet, hogy a Sokol International Racetrack még szeptemberben sem tudja majd fogadni a sorozatot. A Dorna pedig nem akar még egy fordulót teljesen törölni, hiszen az Indiai mellett már az Argentín Nagydíj is kiesett.

Problémás lehet a Kazah Nagydíj pótlása, a magyarok számára kedves pálya is visszatérhet

Így vetődött fel, hogy Brno beugróként már idén bekerülhet a naptárba. Ezpeleta viszont arról beszélt, hogy valójában ez 2024-ben még „nem téma”. Így tehát legalább még évet várnia kell a cseh rajongóknak a királykategória visszatérésére, bár az még egyáltalán nem biztos. „Valószínűleg 2025-ben is nehézkes lesz” – mondta szkeptikus arckifejezéssel a spanyol sportvezető.

Brno visszatérésének esélyét javítja, hogy most már nem az az – idősebb – Karel Abraham a tulajdonosa, akivel a Dornának a legtöbb konfliktusa volt. 2021-ben ugyanis a Karel Hubáček vezette SHAKAI nevű cég megvásárolta a létesítményt, bár persze az még kérdéses, hogy az új vezetés megteszi-e a szükséges lépéseket.