back to top
2024. szeptember 08. 01:34
KezdőlapMotoGPElképesztő felvételek: víz alá került a pálya, amely hamarosan a MotoGP mezőnyét...

Elképesztő felvételek: víz alá került a pálya, amely hamarosan a MotoGP mezőnyét fogadja (videó)

A Red Bull Ring sem úszta meg a térségben hetek óta zajló esőzéseket, és a csütörtöki vihar következtében nemcsak a célegyenest és a bokszutcát, hanem a garázsokat is elárasztotta a víz. Mindez alig több mint egy hónappal a MotoGP mezőnyének látogatása előtt történt.

Már eddig is lehetett tudni, hogy a Red Bull Ring üzemeltetői a szokásosnál nagyobb kihívások előtt állnak a MotoGP Osztrák Nagydíjának megrendezése kapcsán. Nem elég ugyanis, hogy a 2-es kanyart az elmúlt két évhez hasonlóan sikánná kell alakítani, hanem most már a 9-es és a 10-es kanyarban is el kell távolítani a közvetlenül a külső ív mellett lévő kavicságyat, amelyet az F1-es hétvégén használtak. Azonban ez mind semmi a most kialakult helyzethez képest.

A Spielbergben található pálya egy része ugyanis víz alá került. Ennek oka, hogy a térségben hetek óta heves esőzések vannak, csütörtökön este pedig egy óriási vihar tetézte ezt, aminek következtében kiáradtak a folyók, a szél pedig számos fát csavart ki. Ennek pedig az aszfaltcsíkon tartózkodók is megérezték a következményét.

Merthogy voltak a pályán: napközben Pedro Acosta tesztelt egy Moto2-es Kalexet, de akkor még nem volt probléma. A hétvégén viszont a német Porsche Sports Cup fordulóját harmadik fordulóját rendeznék meg, vagyis a garázsok már nem voltak üresek. Az víz pedig elsősorban a célegyenest és a bokszutcát árasztotta el, és a garázsokba is jutott bőven.

„Meglátogattam néhány baráti csapatot, és hirtelen jött az eső – nyilatkozta a Kleine Zeitungnak Reini Sampl, egy osztrák autóversenyző. – Nagyon rövid időn belül harminc centiméter magas lett a víz [szintje], a bokszban szerencsére csak öt centiméter. Az alagút szintén víz alatt volt, ezért nem lehetett kijutni. Ilyet még soha nem tapasztaltam a Red Bull Ringen.”

Hozzátette, az igazán nagy bajt egy eldugult csatorna okozhatta. Az autók szerencsére nem szenvedtek kárt, ám így is kérdéses, hogy meg lehet-e tartani a hétvégét. A MotoGP alig több mint egy hónap múlva, augusztus 16-a és 18-a között látogat el a helyszínre. Addigra nyilvánvalóan fel kell mérni és helyre kell hozni az esetlegesen keletkezett károkat.

A Red Bull Ring a mostani helyzet szempontjából rendkívül rossz helyen található, hiszen Spielberg környékét, illetve Stájerországot nagyon súlyosan érintik az elmúlt időszak időjárási körülményei. A csütörtöki vihar után rengeteg tűzoltót vetettek be a térségben, akik nagy erőkkel próbálják kezelni a kialakult szituációt.

Hosszabbított az ikonikus pálya, még évekig biztosan a MotoGP naptárának része marad