back to top
2024. augusztus 09. 04:16
KezdőlapMotoGP„A csapatunk nem eladó!” – Lewis Hamiltonnak is üzentek Márquezék a kettős...

„A csapatunk nem eladó!” – Lewis Hamiltonnak is üzentek Márquezék a kettős dobogó után

A MotoGP hivatalos honlapján megjelent egy videó arról, hogy miként ünnepelte meg a Gresini csapata a Német Nagydíjon szerzett kettős dobogót. Ebből kiderül, hogy a többieket többször is fel kellett szólítani, hogy vigyázzanak Marc Márquez bordájára, ahogyan az is, hogy a két testvér mire gondolt Jorge Martín bukása után.

Egészen biztos, hogy a Gresini történetének egyik legemlékezetesebb futama volt a múlt vasárnapi Német Nagydíj, hiszen Marc és Álex Márquez révén kettős dobogót szereztek. Ilyenre utoljára a 2005-ös montmelói viadalon volt példa a csapat történetében, akkor Sete Gibernau a második, míg Marco Melandri a harmadik helyen ért célba a Hondán.

A MotoGP pedig úgy döntött, hogy a közösségi médiában megjelent felvételeken túl is betekintést nyújt a szurkolóknak abba, hogy a pilóták, illetve az egyéb csapattagok hogyan fogadták ezt a sikert. A sorozat hivatalos honlapján ugyanis megjelent egy bő 5 és fél perces videó, ahol a parc fermébe történő visszatéréstől kezdve egészen a garázsban történt ünneplésig végigkövetik az istállót, illetve annak versenyzőit.

Marc Márquez: Úgy érzem, én nyertem, nagyon boldog vagyok, hogy a testvéremmel osztozhattam a dobogón

Miután Marc Márquez leszállt a motorjáról, előbb öccsét, majd a csapattagokat kellett figyelmeztetni, hogy nehogy túl szorosan ölelgessék, hiszen két nappal korábban megzúzódott a bordája, és még aznap is fájdalmakkal küszködve versenyzett. Ezt követően a nyolcszoros világbajnok versenymérnökével, Frankie Carchedivel folytatott le egy rövid párbeszédet, utóbbi pedig közölte, nem tudja, hogy pilótája hogyan zárkózott fel a tizenharmadikról a második helyre.

Nem sokkal később a Ducati prominens alakjai, Claudio Domenicali, a márka vezérigazgatója és Davide Tardozzi, a gyári istálló csapatfőnöke köszöntötték a 31 éves motorost. Utóbbi aztán gratulált a futamot megnyerő Francesco Bagnaiának, aki azok után győzött, hogy Jorge Martín két körrel a vége előtt kiesett előle. Mindez téma volt a testvérpár közötti beszélgetés során is.

„Amikor láttam, hogy elesett, arra gondoltam, hogy »köszönöm, istenem«, mert ha nem [így történik], a végéig harcolnunk kellett volna – mondta az idősebbik fivér, mire a csapatból közbevetették, hogy akkor Álex Márqueznek nem lett volna meg a pódium. – Igen, de amikor látta, mi történt, lelassított, ahogyan én is. Arra gondoltunk, hogy a dobogó megfelel, ő pedig harmadik lett.”

Álex Márquez: Láttam a közeledő Marcot, és azt mondtam magamnak: b*szki, most mit csináljak?

Marc Márqueznek a sérüléstől és a rossz rajtpozíciótól eltekintve sem volt könnyű dolga, hiszen a verseny során összeütközött Franco Morbidellivel. Ennek következményeként kis híján leesett a motorról, ám felfúvódott a légzsákja, a szélvédő plexi egy darabja letört. Az 59-szeres MotoGP-futamgyőztest megkérdezték, hogy utóbbit észrevette-e. „Nyilván, a fejem így mozgott – felelte, miközben a fejével rázkódást imitált. – A köridők viszont ugyanolyanok maradtak.”

Mindent az eredményért: Marc Márquez a fájdalmat választotta a kényelmesebb motor helyett

Ezután kijelentette, hogy Morbidelli mellett Miguel Oliveirával volt a legnehezebb dolga, majd arra terelődött a téma, hogy a királykategória történetében előfordult-e már, hogy egy testvérpár két tagja egyszerre állt a dobogón. Marc Márquez felvetette, hogy Espargaróék esetében talán előfordult, de az egyik csapattag ezt nem tartotta valószínűnek. Neki volt igaza, hiszen az utolsó ilyen eset még a kétütemű korszakban fordult elő, amikor az 1997-es Imolai Nagydíjon Aoki Nobuacu másodikként, míg Takuma harmadikként futott be.

Aztán jött az ilyenkor kötelező csapatfotó, majd ismét a két testvér elegyedett beszélgetésbe arról, hogy az utolsó kört mindketten elrontották. A dobogóra menet a nyolcszoros világbajnok Bagnaiával folytatott eszmecserét, melynek során megbeszélték, hogy a hajrában milyen köridőket futottak, illetve egyetértettek abban, hogy az első gumi a végére tönkrement a túlságosan magas hőmérséklet és nyomás miatt. A címvédő felvetette, hogy ha nincsenek a verseny során kialakult hátráltató tényezők, akkor jövő évi csapattársa közelebb lett volna hozzá, de Márquez leszögezte, hogy akkor sem kapta volna el.

A nap, amikor kiderült, hogyan fér meg egymás mellett a tudomány és az ösztönösség

Rövid ideig megint a Gresini pilótái társalogtak, majd már a dobogós ceremónia után jött az éneklés és a pezsgőlocsolás. Többek között szólt a jól ismert ’Freed from Desire’, de a refrént „Gresini’s on fire” szöveggel helyettesítették (más felvételeken a „Marc is on fire” és a „Márquez’s on fire” is elhangzott”, majd a végén jött még egy közös fénykép.

Ezelőtt viszont még elhangzott egy olyan rigmus is, amelyet akár üzenetként is lehet értelmezni. „A csapatunk nem eladó” – kezdte skandálni Marc Márquez, majd a többiek is csatlakoztak hozzá. Ezzel a múlt hét elején felröppent pletykára utaltak, miszerint a hétszeres Forma–1-es világbajnok pilóta, Lewis Hamilton meg akarja szerezni a Gresinit. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor az istállót jelenleg birtokló Nadia Padovani valóban nem akar megválni az alakulattól.

Máris kútba esik Lewis Hamilton MotoGP-be történő beszállása?