back to top
2024. szeptember 08. 01:32
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu büszke a „Márquez-stílusú” mentésére, szerinte Bautistát csapattársa is tönkretette

Razgatlıoğlu büszke a „Márquez-stílusú” mentésére, szerinte Bautistát csapattársa is tönkretette

A Superbike-vb doningtoni hétvégéjének mindkét pénteki szabadedzését az élen záró Toprak Razgatlıoğlu részletesen beszélt óriási mentéséről. A BMW pilótája egy új körrekord felállítása után mindhárom futamot meg akarja nyerni, bár hozzátette, a gyári Ducatik erősek lehetnek.

Toprak Razgatlıoğlu dominálta a Superbike-világbajnokság doningtoni hétvégéjének első, pénteki napját. A 27 éves motoros mindkét szabadedzésen jelentős különbséggel végzett az élen. Délelőtt 419, míg délután 222 ezredes előnnyel zárt, mind a két esetben Danilo Petrucci előtt. A második tréning azonban alakulhatott volna rosszabbul is számára.

Az utolsó, Goddards-kanyarban ugyanis kis híján elesett, de bravúrosan sikerült összeszednie a motort, és elkerülte az esést. A török pilótát nem érte teljes meglepetésként, hogy azon a ponton megbicsaklott alatta a motor, és örül, az erről készült felvételnek (amely az összefoglalóban megtalálható). Az pedig aligha véletlen, hogy a mentésről Marc Márquez jutott eszébe.

Razgatlıoğlu folytatja a remeklést a Superbike-világbajnokság bölcsőjében? – hétvégi menetrend

„Nagyon örülök neki, mert szép videó [készült róla] – nyilatkozta. – Számítottam egy ilyen helyzetre, mert a doningtoni utolsó kanyar nagyon híres erről. Kicsit hepehupás ott az aszfalt, és az első kerék könnyen megcsúszik. Minden körben erre vártam, aztán megtörtént. Vissza tudtam hozni a motort, ez egy szép mentés volt. Mindig a határon kell motorozni. Akkor azonban elvesztettem az elejét, és majdnem elestem. Mindenesetre összeszedtem a motort, amolyan Márquez-stílusban.”

Ezt leszámítva viszont minden simán ment számára, és uralta a pénteki napot. Elmondása szerint az SC0 típusú abroncson rengeteg olyan kört tett meg, melynek ideje 1:26 eleje volt, 1:26.0-t pedig különösen sokszor motorozott. Az egyetlen „problémája”, hogy a használt gumikon :25-ös időt szeretett volna futni, ezzel együtt sikeresnek nyilvánította a kezdést.

„Összességében nagyon jó napom volt – jelentette ki. – Mielőtt idejöttünk, nagyon pozitív voltam, mert emlékszem, hogy tavaly néhány kanyarban, néhány szektorban veszítettem, a motor beállításai miatt is. A BMW motorfékje viszont őrületes, imádom. Rendkívül jól megyek, és nagyon élvezem, mert működik a motorfék, a motor könnyen megállítható, és könnyen kanyarodik. Különösen az utolsó szektorban vagyunk nagyon erősek, még ha az utolsó két kanyarban, a tizenegyesben és a tizenkettesben nem is érzem magam száz százalékosnak. Szóval ezen szombaton javíthatunk.”

Razgatlıoğlu legutóbb tökéletes hétvégét teljesített Misanóban, hiszen azok után, hogy megszerezte a pole pozíciót, mindhárom futamot megnyerte. Az egyszeres Superbike-világbajnoknak most is ugyanez a célja, kiegészítve azzal, hogy magyar idő szerint szombat kora délután pályacsúcsot akar repeszteni. „Először szeretnék körrekordot futni a Superpole-on, majd mindhárom futamot megnyerni” – szögezte le.

Razgatlıoğlu először reagált a MotoGP-vel kapcsolatos pletykákra: Beszélgetünk néhány csapattal

Persze azért egyáltalán nem biztos, hogy annyira könnyű dolga lesz, mint amilyet a pénteki nap eredményei sugallnak. Razgatlıoğlu a gyári Ducatikat említette meg mint potenciális kihívókat. „A versenyen [Álvaro] Bautista általában nagyon erős, és [Nicolò] Bulega is jön fel, szombatra pedig javulni fognak – fogalmazott. – Majd a futamon meglátjuk.”

Ami a címvédőt illeti, tavaly még viszonylag domináns hétvégét teljesített Doningtonban, hiszen csak a Superpole versenyen kapott ki pont Razgatlıoğlutól, most viszont egyelőre nem találja a tempót. A második tréningen mindössze hatodik lett, 567 ezredes lemaradással. Ellenfele tudni véli, hogy mik a visszaesés okai. „Ez részben a súlyának tudható be, a motorja kicsit nehezebb, mint tavaly – vélekedett, de az érdekesebb megnyilvánulás ezután jött. – Ráadásul a csapattársa is erős. Gyorsan alkalmazkodott, nagyon jól motorozik, és a dobogóért küzd. Szerintem kicsit tönkretette őt.”