back to top
2024. szeptember 08. 01:24
KezdőlapMotoGPHivatalos: megint törölték a Kazah Nagydíjat, egy európai pályán pótolják a fordulót

Hivatalos: megint törölték a Kazah Nagydíjat, egy európai pályán pótolják a fordulót

Hétfőn hivatalosan is bejelentették, hogy a szeptemberi időpontban sem fogják megtartani a Kazah Nagydíjat. Az így kieső fordulót a misanói pályán pótolják be, amely így kétszer is vendégül látja majd a mezőnyt.

Az eredeti tervek szerint tavaly kellett volna először ellátogatnia a MotoGP-nek Kazahsztánba, de a rendezőknek nem sikerült időben elkészülnie, így végül törölték a fordulót. Idén tavasszal aztán már úgy tűnt, hogy semmi sem akadályozhatja meg a Sokol International Racetrack bemutatkozását. Ám ekkor hatalmas áradások sújtottak le az országra, amelyek miatt újra le kellett mondani a Kazah Nagydíjat.

Hivatalos: ismét nem tudják megrendezni a Kazah Nagydíjat az eredetileg kijelölt időpontban

Viszont május végén megint mosolyra húzódhatott a kazah szurkolók szája, hiszen a fizetési nehézségekkel küzdő Indiai Nagydíj helyét a hazai fordulójuk vette át. Ám hétfőn kiderült, hogy még a szeptember végi időpontra sem tudnak megfelelően felkészülni a MotoGP fogadására, így újra lemondták a Kazah Nagydíjat. A közlemény szerint „a korábbi áradásokból adódó operatív és logisztikai problémák miatt lehetetlenné vált a rendezvény megtartása 2024-ben”.

A ismételt törléssel egy időben azt is bejelentették, hogy Misanóban fogják pótolni a kieső fordulót. A Marco Simoncelliről elnevezett pálya így kétszer is vendégül látja majd a mezőnyt. Először szeptember 6-8. között az eredetileg is betervezett San Marinó-i Nagydíjra, majd két hétre rá – a szeptember 20-22-i hétvégén – az Emilia-romagnai Nagydíjra fog sor kerülni az Adriai-tenger partján. Az utóbbi elnevezése a koronavírus által lerövidített 2020-as szezonból lehet ismerős, hiszen akkor a második misanói fordulót szintén így hívták. Így talán már bízhatunk abban, hogy többet nem fog változni az idei naptár.

Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy az esetleges törlés esetén a MotoGP-t irányító Dorna nem fogja „üresen” hagyni a hétvégét. Az Argentin és az Indiai Nagydíj lemondása miatt ugyanis már 22-ről 20-ra csökkent a fordulók száma. Korábban felmerült, hogy a katari vagy a brnói pálya lehet a beugró, ám előbbi esetén a meleg, utóbbinál pedig többek között az aszfalt állapota ellehetetlenítette ezt. Egyébként az Automotodrom Brno visszatérése nem esélytelen, de legkorábban a következő idényben kerülhet rá sor.

Valóban visszatérhet Brno a MotoGP naptárába – de még nem idén