back to top
2024. május 01. 06:37
KezdőlapMotoGPA MotoGP végre meghódíthatja Kazahsztánt – értesülések szerint idén valóban megrendezhetik a...

A MotoGP végre meghódíthatja Kazahsztánt – értesülések szerint idén valóban megrendezhetik a futamot

Sajtóértesülések szerint nagyon jól haladnak a munkálatok a Sokol International Racetracken, így az idei szezonban a MotoGP valószínűleg már el tud majd látogatni Kazahsztánba.

2022 szeptemberében jelentették be, hogy Kazahsztán ötéves szerződést kötött a Dornával MotoGP-futamok megrendezéséről. Helyszínként a Sokol International Racetrack nevű versenypályát jelölték ki, amely azonban akkor még nem volt kész. Végül a tavalyra tervezett bemutatkozás is pont ezért maradt el: nem sikerült időben végezni a munkálatokkal, ráadásul még más tényezők is nehezítették a szervezők dolgát, amelyekről ebben a cikkünkben olvashatnak.

Eldőlt: lesz Kazahsztánban MotoGP 2023-ban

Viszont nagyon úgy néz ki, hogy idén végre ellátogathat majd a mezőny a közép-ázsiai országba, a naptár szerint június 14-16. között vehetik majd először birtokba a pályát a pilóták. Nemrég Carmelo Ezpeleta, a Dorna vezérigazgatója nyilatkozott egészen optimistán a témában. „Kazahsztánnal nincs probléma, [folyamatosan] beszélek velük – mondta Ezpeleta. – Elég jól haladnak a dolgok.”

A napokban pedig a The Race számolt be arról, hogy „egyre valószínűbbnek” tűnik a futam megrendezése. A lap arról ír, hogy április elején egy találkozón a verseny megtartásához szükséges munkálatok nagyrészét elkészültnek nyilvánították.

Az újság értesülései szerint az elmúlt időszakban egy ellenőrzést végző csoport látogatott el Kazahsztánba, amelynek tagjai a hazatérésük után nagyon pozitívan értékelték a látottakat. Leírásuk szerint „bár még sok munkát kell elvégezni”, de az mind a „bokszutcával és a csapatok irodáival kapcsolatos, hiszen a pálya már teljesen elkészült, kivéve a festését”.

„Ezt szem előtt tartva, mi mind úgy érezzük, hogy nincsenek leküzdhetetlen akadályok, és ilyen erőfeszítések árán mindent teljesen be lehet fejezni, amire szükség van egy izgalmas első Kazah Nagydíj megtartásához” – tették hozzá.

A jelentésben arról is lehet olvasni, hogy a helyi szervezők tapasztalt – főként Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből származó – szakemberek segítségét kérték a versenyhétvége zökkenőmentes lebonyolításához. Többek között Razlan Razali, a „kidobott” MotoGP-csapat, az RNF tulajdonosa is részt vesz a rendezésben (Razali korábban a sepangi pálya vezérigazgatója is volt).

Egy jelentős problémára azért felhívja a figyelmet a jelentés: a pálya elhelyezkedésére. Ugyanis az aszfaltcsík autóval másfél óra alatt érhető el a legközelebbi városból, Almatiból (amely egyébként az ország legnagyobb települése). A helyszínen pedig nagyon szerény infrastruktúra áll rendelkezésre, így valószínűleg a nézők mellett a csapatoknak is sokat kell majd utazniuk a hétvége minden napján. A pilóták kivételt képezhetnek ezalól, ha élnek a felkínált lehetőséggel, mivel rájuk gondolva 24 darab lakosztály azért fel lett húzva. A szervezők a jövőben szeretnének hoteleket nyitni a közelben, illetve egy olyan utat is meg akarnak építeni, amelyen gyorsabban meg lehet majd közelíteni a létesítményt, de ezek idén már biztosan nem fognak elkészülni.