back to top
2024. május 06. 21:30
KezdőlapMotoGPIdén biztosan nem lesz MotoGP-verseny a Balatonnál, állítja a sportág vezére

Idén biztosan nem lesz MotoGP-verseny a Balatonnál, állítja a sportág vezére

Carmelo Ezpeleta kijelentette, mivel a Balaton Circuiten nem tudták elvégezni a szükséges munkálatokat, idén biztosan nem tér vissza a Magyar Nagydíj a MotoGP versenynaptárába. Még akkor sem, ha ezúttal sem tudják megrendezni a kazahsztáni futamot, amelyről viszont optimistán beszélt a sportág kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója.

Tavaly felcsillant annak az esélye, hogy több mint három évtized után ismét legyen Magyar Nagydíj a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. A tavaly átadott Balaton Park Circuit ugyanis bekerült a 2024-es versenynaptárba, igaz, csak tartalékhelyszínként, arra az esetre, ha Kazahsztán a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén sem tudná fogadni a mezőnyt.

A MotoGP bejelentette, Magyarország akár már jövőre fogadhatja a mezőnyt

Azonban most már lényegében biztosra lehet venni, hogy a Kazah Nagydíj sorsától függetlenül a MotoGP mezőnye nem látogat el Magyarországra a június 14-e és 16-a közötti hétvégén. Ezt Carmelo Ezpeleta, a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója kerek perec kijelentette, és az okokról is beszélt.

„Ami a Balatont illeti, jelenleg nem vesszük számításba – nyilatkozta a spanyol szakember a Mundo Deportivónak. – Nem tudták elvégezni a szükséges munkát ahhoz, hogy a MotoGP-re homologizálják. És nem, nem lesz [Magyar Nagydíj]. Ha bármelyik futam [elmarad], amelyik a levegőben lóg, akkor húsz verseny marad.”

A Balaton Park Circuit egyébként a Superbike-világbajnokság versenynaptárába is bekerült, ám ott „normál” helyszínként szerepel. A magyarországi hétvégét a tervek szerint augusztus 23-a és 25-e között rendeznék, ám ehhez arra van szükség, hogy a pályát homologizálják. A szériamotoros sorozat 1990 után térne vissza hazánkba.

Hivatalos: Magyarország is része a Superbike-vb 2024-es előzetes versenynaptárának

Ami a Kazah Nagydíjat illeti, a Sokol Circuit már tavaly is bekerült a MotoGP versenynaptárába, ám a 4,5 km hosszú, 16 kanyarból álló pálya végül nem tudta fogadni a mezőnyt, mivel nem készült el időben. Ezpeleta szerint ott jól állnak a munkálatok, de a versenyrendezésnek az egyik feltétele, hogy elegendő számú felkészült pályabírót biztosítsanak. Ennek érdekében a stáb egy része ellátogat a jövő heti szezonnyitó helyszínére.

„Kazahsztánnal nincs probléma, [folyamatosan] beszélek velük – fogalmazott Ezpeleta. – A pálya július óta kész van, a létesítmények egyes részei hiányoznak. A kazah szervezők nagy létszámban fognak eljönni a Katari Nagydíjra, mert meglehetősen nagy a szinergia a pályabírók kérdésében. Elég jól haladnak a dolgok.”