back to top
2024. szeptember 04. 02:49
KezdőlapSuperbikeRedding nem is emlékezett arra, milyen az élmezőnyben lenni, de aztán előjött...

Redding nem is emlékezett arra, milyen az élmezőnyben lenni, de aztán előjött belőle „a régi Scott”

Messze az idei legjobb versenyhétvégéjét teljesítette Scott Redding a Donington Parkban. A brit pilóta utólag elmesélte, hogy mivel küszködött a második futamon, amelyet negyedikként zárt, és az önértékelési problémáira is kitért.

Öt szezont töltött el a MotoGP-ben Scott Redding, mielőtt a brit Superbike-bajnoki cím megszerzése után 2020-ban megérkezett a Superbike-világbajnokságra. Ebben a sorozatban aztán két évig a Ducati versenyzője volt, de 2022 óta már a BMW-t erősíti. Viszont eddig nem igazán sikerült megfelelnie a bajorok elvárásainak, akik vezérpilótának szerződtették.

Redding folyamatos küszködését tovább fokozta, hogy Toprak Razgatlıoğlu leigazolása miatt idénre átkerült a gyári csapattól a – szezon végén a mostani formájában megszűnő – szatellitalakulathoz. De a Bonovo motorjával szintén nem tudta hozni a jó eredményeket, a doningtoni forduló előtt a legjobbja egy nyolcadik hely volt az első asseni futamról.

Redding szerint Razgatlıoğlu jobb versenyző nála, „sokkolóan” hatott rá a török pilóta teljesítménye

A Donington Parkban viszont valósággal megtáltosodott. A Superpole-t kapásból harmadikként zárta, és az első futamról az ötödik helyről esett ki egy technikai probléma miatt. Vasárnap aztán mindkét aznapi versenyt negyedikként fejezte be, ami azért is különösen nagy szó, mert a motorja a második viadalon sem működött hibátlanul.

„Problémáim voltak a fékekkel, így körönként akár ötször is állítanom kellett őket – így pedig a legtöbbször egy kézzel vezettem, ami Donington nagyon kimerítő – magyarázta Redding a SPEEDWEEK.com-nak. – Ezért görcsölt be az alkarom, majd emiatt apró hibákat követtem el. Aztán meg egyre nagyobb nyomás alá kerültem, ahogy az [Álvaro] Bautistával szemben meglévő előnyöm egyre inkább fogyott. De aztán előjött belőlem a régi Scott, aki koncentrált, és jobb köridőket tudott motorozni.”

Bautista: Szembe kell néznem a valósággal, nem tudom ugyanúgy vezetni a motort, mint tavaly

„Ez végre egy olyan hétvége volt, amelyen sikerült önbizalmat gyűjtenem, nem veszítenem – tette hozzá. – Remélhetőleg erre tudunk majd építeni a jövőben. Persze kicsit csalódott voltam, hogy lemaradtam a dobogóról, de aztán emlékeztettem magam, néhány hete mennyit adtam volna azért, hogy a legjobb ötben zárjak egy futamot.”

Megkérdezték a brit pilótát, hogy milyen érzésekkel zárta a hazai fordulóját. „Boldogan – jelentette ki Redding. – Persze stresszes volt [a forduló], de a jó értelemben. Azért volt stresszes, mert be akartam bizonyítani magamnak, hogy még mindig képes vagyok [ilyen teljesítményre]. Előtte már folyamatosan mondogatnom kellett magamnak, hogy képes vagyok erre. Az utóbbi években ezt egy kicsit elveszítettem.”

„Olyan hozzáállással érkeztem meg Doningtonba, hogy jobban kell hinnem magamban és abban, hogy még fel tudok állni a dobogóra – árulta el. – De a helyzet az, már elszoktam attól, hogy az élmezőnyben legyek. Az eléggé más, amikor csak kettő vetélytárs van előtted, nem tizenöt. Aztán ahogy ment a hétvége, újra hozzászoktam, és a második futamon már úgy éreztem magam, mint régen. Úgy éreztem, hogy még a legjobb háromba való bekerülés is lehetséges.”

Bautista szerint a BMW-vel nincs probléma, csak Razgatlıoğlu kivételével középkategóriásak a pilótái