back to top
2024. szeptember 08. 01:23
KezdőlapSuperbikeItt az áttörés? – Bautista végre magáénak érezte saját motorját

Itt az áttörés? – Bautista végre magáénak érezte saját motorját

Bár nem volt magasan a léc, de Álvaro Bautista az idei legjobb pénteki napját produkálta Mostban, és ezúttal úgy vezetett, ahogyan az idény elejétől szeretett volna. A gyári Ducati pilótája számára nem a konkrét pozíció a legfontosabb.

Álvaro Bautista Doningtonban nem zárt jó hétvégét, és hátránya 55 pontra nőtt Toprak Razgatlıoğluval szemben a tabellán. A 39 éves motoros többször is elmondta, hogy nem érzi jól magát a motoron, és ez adott esetben a jövő évi folytatással kapcsolatos döntésére is kihathat. Mostban viszont egyértelműen előrelépett.

A motorja „vonultathatja vissza” Bautistát, aki semmiképpen nem fog kiszúrni a Ducatival

Az első szabadedzésen a harmadik helyet szerezte meg, 293 ezreddel elmaradva a BMW versenyzőjétől, ami már sokkal jobb az egy héttel ezelőtti helyzethez képest. A A második tréningen aztán tovább csökkentette a különbséget, és 103 ezredes hátránnyal a második pozícióban végzett a bajnokság éllovasa mögött. A címvédő rendkívül pozitívan nyilatkozott.

„Igen, de könnyű volt az idei szezon legjobb péntekjét hozni, mert eddig sokat szenvedtünk – válaszolta arra a kérdésre, hogy ez volt-e a szezon eddigi legjobb nyitónapja számára. – Most viszont nagyon boldog vagyok, mert a múlt hétvégén Doningtonban végrehajtottunk néhány változtatást a motoron, és az érzés visszatért. Ezúttal jól éreztem magam. Ezt a napot élveztem a legjobban a motoron ebben az idényben. Régen volt már, hogy úgy motoroztam, mint most. Nagyon boldog vagyok. Nem a helyezés, hanem az érzés miatt. Úgy tudtam élvezni és vezetni, mintha a saját motorom lenne.”

Bautista: Szembe kell néznem a valósággal, nem tudom ugyanúgy vezetni a motort, mint tavaly

Bautistának idén jóval nehezebb dolga van, mint az elmúlt két esztendőben, hiszen őt érinti a legjobban az erre az évre bevezetett szabály, miszerint a 80 kilogramm alatti pilóták motorjára ballasztot kell helyezni. Mindez nyilvánvalóan változtat a motor egyensúlyán, de úgy tűnik, a Ducati ezúttal rátalált a jó beállításokra. A címvédő leszögezte, nem a konkrét helyezés foglalkoztatja a legjobban.

„Módosítottunk a motor beállításain, és ez lehetővé tette, hogy jobban erőltessem, több visszajelzést kapjak a gumikkal kapcsolatban, és jobban megtaláljam a határokat – folytatta. – Elkezdtem úgy motorozni, ahogyan a szezon elejétől akartam, és úgy éreztem, hogy meg tudom csinálni. Ki kell elemeznünk a napot, mert sokat javult az érzetem a motoron. Nem az első sorra vagy a szombati pozícióra gondolok. Csak szeretném megtartani az érzést a motoron, és apró lépéseket tenni előre. Az a fontos, hogy élvezni tudjam a motorozást. Ez fontosabb, mint a pozíció és más dolgok.”

Hozzá kell tenni, hogy a nemrég véget ért harmadik szabadedzésen Razgatlıoğlu ismét erődemonstrációt tartott, és 819 ezreddel megverte a második helyen záró Bautistát, akit egyébként Andrea Iannone is megelőzött.  A mezőny tagjai legközelebb 11 órától csapnak össze az időmérőn, majd délután 2-kor jön az első futam, aztán vasárnap ugyanezekben az időpontokban a Superpole versenyt, majd a második viadalt rendezik meg.

Redding, Bautista, Rea, Pirelli: csatlakozik-e valaki a névsorhoz? – hétvégi menetrend