back to top
2024. október 18. 03:56
KezdőlapMotoGPTávozik posztjáról a sokat kritizált világbajnok, új vezetője lesz a MotoGP sportfelügyelőinek

Távozik posztjáról a sokat kritizált világbajnok, új vezetője lesz a MotoGP sportfelügyelőinek

A MotoGP bejelentette, hogy 2025-től Simon Crafar lesz a MotoGP Sportfelügyelői Bizottságának elnöke. Az új-zélandi exversenyző a háromszoros világbajnok Freddie Spencer helyét veszi át.

A MotoGP-ben következő szezonjában nem csupán a mezőny összetételét tekintve lesz változás: amellett, hogy jó néhány versenyző máshol folytatja pályafutását, a Pramac pedig a Ducati helyett a Yamaha motorjaival fog versenyezni, a szabályokat betartató szervnek is új vezetője lesz. A MotoGP ugyanis bejelentette, hogy Freddie Spencer helyét Simon Crafar veszi át a Sportfelügyelői Bizottság elnöki székében.

Előbbinek a múltja megkérdőjelezhetetlen, hiszen a 80-as években háromszor is világbajnok lett, ebből ráadásul kettőt a királykategóriában szerzett. Ennek is köszönhetően 2019-ben ő lett a szervezet első elnöke, ám munkáját folyamatos kritikák kísérték. Idén Johann Zarco annyira kifakadt, hogy melegebb éghajlatra küldte, később pedig Fabio Quartararo fogalmazott meg lesújtó véleményt az ottani emberek munkásságáról.

Kipenderítették Zarcót a sportfelügyelők, miután beolvasott a világbajnoknak

„Öröm volt a testület első elnökének lenni, és azon dolgozni, hogy behozzuk a mostani hihetetlen embereket és eljárásokat – nyilatkozta Spencer. – Amikor felkértek az elnöki posztra, elfogadtam, mert hozzá akartam járulni a sportághoz, és büszke vagyok a hivatalban eltöltött időmre. Izgalmas projektek elé nézek a jövőben, és tudom, hogy Simonnal nagyszerű kezekben lesz a csapat.”

„Mintha olyannal beszélgetnék, aki nem versenyzett” – most Quartararo állt bele a sportfelügyelőkbe

Crafarnak versenyzőként nincs akkora múltja, hiszen ő „csak” egy győzelemig jutott el a gyorsaságimotoros-világbajnokságban, igaz, azt az 500 köbcentiméteres géposztályban érte el. A fiatalabb szurkolók sokkal inkább onnan ismerhetik, hogy 2018 óta ő a MotoGP helyszíni riportere, és az időmérők, valamint a futamok leintése után ő készíti az interjúkat a legjobb három pilótával. Emellett 2019-ben a TNT Sports felkérte, hogy a Moto2 és a Moto3 pénteki eseményein szakkommentátorként emeljen a közvetítés színvonalán.

Ezen szerepeiről természetesen jövőre le kell mondania, így a nézőknek egy új hangot kell majd megszokniuk a kvalifikációk és a versenyek leintése után. Crafart egyébként a csapatok szakszervezete, az IRTA jelölte a bizottság elnöki pozíciójára, a FIM pedig további két sportfelügyelőt választott mellé Andrés Somolinos és Tamara Matko személyében.

„Nagyon várom, hogy elvállaljam ezt az új kihívást – kezdte Crafar. – Nem volt könnyű meghoznom ezt a döntést a váltásról és a kinevezés elfogadásáról, mivel ez azt jelenti, hogy elhagyok egy olyan szerepet, amelyet nagyon élveztem, de hét év MotoGP-s kommentálás után készen állok valami újra. Ehhez az új pozícióhoz úgy fogok hozzáállni, hogy felhasználom a motoron és a motoron kívül szerzett tapasztalataimat mint versenyző, technikus, edző és újságíró, de ami még fontosabb, a sportágunk iránti szeretetemmel és a pilóták iránti tiszteletemmel [közelítem meg]. Megtiszteltetésnek érzem, hogy rám bízták ezt a felelősséget, és jelöltek erre a szerepre.”