back to top
2024. május 15. 19:45
KezdőlapMotoGPKipenderítették Zarcót a sportfelügyelők, miután beolvasott a világbajnoknak

Kipenderítették Zarcót a sportfelügyelők, miután beolvasott a világbajnoknak

Johann Zarco elárulta, miután a Spanyol Nagydíjon összeütközött Aleix Espargaróval, elmentek a Sportfelügyelői Bizottsághoz, ahol közölte az elnöki pozíciót betöltő Freddie Spencerrel, hogy nem tartja alkalmasnak a pozíciójára. Ezután állítása szerint kipenderítették őt.

A sportfelügyelőknek több esetet is vizsgálniuk kellett a Spanyol Nagydíj után, és ezek közül kettőben Johann Zarco közvetlenül érintett volt. A francia versenyző az elején nekiment Pedro Acostának, és bár vétkesnek találták, mivel veszített egy pozíciót, nem kapott büntetést. Az Aleix Espargaróval történt incidensben viszont egyértelműen ő volt az áldozat.

Martín az élről bukott, Bagnaia pedig Marc Márquezt legyőzve nyerte meg a jerezi főfutamot

A két pilóta a 10. körben ütközött az 5-ös kanyarban, és a képek alapján egyértelműen a gyári Aprilia motorosa volt az, aki kilökte ellenfelét és saját magát is. A döntéshozók ennek ellenére versenybalesetnek minősítették az incidenst. Zarco elárulta, az ütközés után együtt mentek el a Sportfelügyelői Bizottsághoz, ahol jól beolvasott 1983 és 1985 500 köbcentis világbajnokának, a jelenleg a szervezet elnöki pozícióját betöltő Freddie Spencernek.

„Elmentem a versenyirányításhoz, és Freddie Spencer velünk együtt nézte az eseményeket – nyilatkozta. – Úgy nézett rám, mintha tudni akarta volna, hogy mit szeretnék. Azt akarta, hogy panaszkodjak Aleixre. Azt mondtam, hogy nem fogok panaszkodni, ugyanakkor közöltem vele, hogy nem alkalmas erre a munkára, mert nem hozza meg a megfelelő döntéseket a megfelelő pillanatokban.”

Mindez úgy hangzik, mintha Spencer Zarcótól várta volna, hogy meghozza a döntést. „Úgy tűnik, ez volt a helyzet – jelentette ki. – Bementem a versenyirányításhoz, és úgy nézett ránk, mert Aleixsel voltam, mintha két gyerek lennénk, és erkölcsi leckét akarnának adni. De »nem, Freddie, lehet, hogy nagyon szenvedélyes vagy, de nem hozol helyes döntéseket, nem a megfelelő helyen vagy«.”

Zarco ezután felhozta Francesco Bagnaiának a sprinten történt bukását, amelyet Brad Binder manővere váltott ki. A gyári KTM versenyzője bevetődött a címvédő, illetve Marco Bezzecchi mellé, az idősebbik olasz pilóta pedig szendvicsbe került. Sokak szerint a dél-afrikai motoros büntetést érdemelt volna, ahogyan Joan Mir szerint Marc Márquezt is komolyabban kellett volna szankcionálni szombaton, miután összeütköztek.

„Ezt el kell fogadni, és kontrollálni kell – folytatta Zarco. – Ezen a ponton Aleix egyetértett velem. A versenyzők mindenesetre azon dolgoznak, hogy legyen egy csoport, amely felszólalhat, aztán pedig a megfelelő emberek hozzák meg a döntéseket. Ami Aleixet illeti, kár, hogy összeütköztünk, utána pedig egyszerűen minden rossz volt. És ismétlem, Freddie Spencer nem a megfelelő ember erre a posztra.”

A 33 esztendős versenyző ezután elmondta, monológjának az lett a jutalma, hogy „kipenderítették” a sportfelügyelőktől. Ami Espargarót illeti, az állandó mezőny korelnökének nem tetszett, ahogyan ellenfele csatázott vele, elmondása szerint már korábban is háromszor-négyszer összeértek. Manőverével pedig pont azt akarta elkerülni, hogy „megtámaszkodjon” a Hondán, de mivel blokkolta a motor elejét, baleset lett a vége.