back to top
2024. május 13. 16:32
KezdőlapMotoGPMartín az élről bukott, Bagnaia pedig Marc Márquezt legyőzve nyerte meg a...

Martín az élről bukott, Bagnaia pedig Marc Márquezt legyőzve nyerte meg a jerezi főfutamot

Francesco Bagnaia nyerte a Spanyol Nagydíj főfutamát. A második helyre a címvédővel hatalmas küzdelmet vívó Marc Márquez, a harmadikra pedig Marco Bezzecchi jött be. Jorge Martín a verseny első szakaszában az élről bukott.

A Moto3 és a Moto2 futama után a királykategória versenyével folytatódott a Spanyol Nagydíj vasárnapi programja. A jerezi pálya hőmérséklete 36, a levegőé pedig 19 fokos volt a rajt előtt, amelyet az időmérő eredményének megfelelően Marc Márquez, Marco Bezzecchi és Jorge Martín várhatott az első sorból. A gumiválasztást tekintve szinte mindenki ugyanúgy döntött, és mindkét kerekére a közepes keveréket tetette fel.

A rajt után Márquez megtartotta vezető helyet, de a legjobban Francesco Bagnaia jött ki az első kör eseményeiből. A címvédő nagyon agresszívan motorozva feljött előbb a második helyre, majd az utolsó kanyarban elment a Gresini pilótája mellett is. Pedro Acosta az indulásnál visszaesett a tizennyolcadik helyre, később kiderült, hogy ezt egy Johann Zarcóval történő összeérése okozta.

Bagnaia és Márquez duója Martínnal kiegészülve összecsapott a 2. kör elején, ekkor az olasz versenyző még meg tudta tartani az első helyet. Ám a 3. kör elején hibázott, és mindkét márkatársa elment mellette, bár aztán egy pozíciót vissza tudott szerezni.

A vezető pozíciót őrző Martínt Bagnaia vette üldözőbe, folyamatosan támadta a Pramac motorosát. Ezalatt Bezzecchi elment Márquez mellett, így átvette a harmadik helyet, de az ő duójuk kissé lemaradt az élen álló kettősről. A szabadkártyával induló, és a sprinten villogó Dani Pedrosa futama pedig a kavicságyban ért véget.

A 10. körben Martín, Bagnaia, Bezzecchi, Marc Márquez, Álex Márquez, Brad Binder, Miguel Oliveira, Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio, Jack Miller sorrendben haladt a mezőny eleje. Eközben Aleix Espargaró hátulról nekiment Zarcónak, emiatt pedig mindketten elestek.

A 11. körben jött a dráma: Martín bukott az első helyről, a madridi pilótát a 6-os kanyar tréfálta meg. Így Bagnaia vette át a vezetést, a Ducati versenyzője ekkor közel egy másodperces előnnyel rendelkezett Bezzecchivel szemben.

A 13. kör végén Bezzecchi hibázott, így Marc Márquez nagyon közel ért hozzá. A 14. körben aztán a nyolcszoros világbajnok egy bátor manőverrel maga mögé utasította a VR46 pilótáját, majd elkezdett felzárkózni Bagnaiára.

A 18. körben 6 tizedmásodperc volt a különbség Bagnaia és Márquez között, akiket Bezzecchi, Álex Márquez és Binder követett. Franco Morbidelli és Miller kezdtek csatázni, de a Pramac pilótája túl bátran ment be az ausztrál motoros mellé, emiatt pedig mindketten kirepültek a kavicságyba.

A 20. körre Márquez teljesen megérkezett Bagnaia mögé. Egy körrel később a spanyol pilóta egy pillanatra átvette a vezető helyet, de vetélytársa nagyon rámenősen védekezett, és vissza tudott bújni mellé.

A 22. körben szinte pontosan ugyanaz történt, mint ami egy körrel azelőtt, ekkor kissé össze is ért egymással Bagnaia és Márquez, de mindketten két keréken tudtak maradni, és a sorrend sem változott. Viszont ezután a gyári Ducati pilótája el tudott távolodni a márkatársától.

Végül Márquez már hiába közeledett, nem tudta megelőzni Bagnaiát, aki így az idei második futamgyőzelmét aratta. A harmadik helytől a Bezzecchi, Álex Márquez, Bastianini, Binder, Di Giannantonio, Oliveira, Maverick Viñales, Acosta sorrend kristályosodott ki.

A MotoGP jerezi főfutamának végeredménye