back to top
2024. május 13. 10:37
KezdőlapMoto3Alonso bukása után Veijer magabiztos győzelmet aratott a jerezi Moto3-as futamon.

Alonso bukása után Veijer magabiztos győzelmet aratott a jerezi Moto3-as futamon.

Collin Veijer nyerte a Moto3 jerezi viadalát. A holland pilóta mögött David Muñoz és Iván Ortolá szelte át a célvonalat. Az első helyről rajtoló David Alonso még az első körben elesett, és kiszállt a győzelemért folyó küzdelemből.

A Moto3 futamával indult a Spanyol Nagydíj vasárnapi programjának érdemi része. Az időmérő eredményének megfelelően David Alonso vághatott neki a pole pozícióból a 19 körös viadalnak. Mellette David Muñoz és Collin Veijer várhatta a lámpák kialvását.

Muñoz kapta el legjobban a rajtot, a Boé Motorsports pilótája át tudta venni a vezetést. Az utolsó szektorban azonban Alonso visszaelőzte, de végül ő nem tudta két keréken befejezni az első kört. A bukás után még visszaült a motorjára, de csak nagy lemaradásban tudta folytatni a versenyt.

Muñoz újra élre állt, de nem sokkal később Veijer elment mellette. A 4. körre mögöttük az Iván Ortolá, Joel Esteban, Jamanaka Riuszej, Joel Kelso sorrend alakult ki. Ez a hat fős csoport jelentősnek mondható előnyt épített ki magának, több mint két másodperccel el tudtak szakadni az üldözőktől annak ellenére, hogy folyamatosan csatáztak egymással. Eközben Szuzuki Tacuki technikai hiba miatt kiment a bokszba.

A futam felére Alonso a tizenkilencedik helyig jött előre a bukása után. Az első csoportot követő bolyt Stefano Nepa vezette szinte végig a verseny első részében. A 13. körben Ortolá megelőzte Muñozt, és átvette a második pozíciót. Viszont rövid időn belül hibázott az MT Helmets – Msi pilótája, így visszaállt a korábbi sorrend.

Mindeközben az első csoport – amelynek a vezető helyét Veijer őrizte – négy főre redukálódott, mivel Esteban és Kelso is leszakadt, nem sokkal később pedig Jamanaka is erre a sorsa jutott. Alonso több vakmerő előzésnek hála már a tizenkettedik pozíciót foglalta el a 16. körben.

Az utolsó körre Veijer, Muñoz, Ortolá sorrendben fordultak rá, amely végül már nem változott. A holland pilótát több támadás is érte, de azokat szinte tökéletes motorozással mind visszaverte. Esteban elesett az utolsó kanyarban, és nem is tudta befejezni a versenyt.

A Moto3 jerezi futamának végeredménye