back to top
2024. május 11. 22:32
KezdőlapMotoGPMir szerint túl enyhe büntetést kapott Marc Márquez, amiért nekiment a jerezi...

Mir szerint túl enyhe büntetést kapott Marc Márquez, amiért nekiment a jerezi sprint hajrájában

Joan Mir úgy gondolja, hogy Marc Márquezt keményebben kellett volna szankcionálni, amiért beleütközött a Spanyol Nagydíj sprintfutamán.

Marc Márquez biztosan nem unatkozott a Spanyol Nagydíj sprintfutamán. A nyolcszoros világbajnok négy körrel a leintés előtt még vezette a versenyt, de bukott a 9-es kanyarban. Ezután visszaült a motorjára, és nekifogott a felzárkózásnak. Eközben találkozott Joan Mirrel, akit az utolsó kanyarban előzött meg. Viszont talán kissé túl hevesen ment be a tavalyi csapattársa mellé, így összeértek, emiatt pedig a Honda pilótája négy helyet veszített. Márquezt végül vétkesnek találták az ütközésben, de csak egy pozíciót kellett feladnia. Ráadásul amikor ennek a híre megérkezett, akkor nem Mir haladt mögötte, így ő nem is profitált ebből. A 2020-as MotoGP-bajnok úgy gondolja, hogy nem született jó döntés a szankció kiszabásakor.

Láthatatlan jelenség okozta Marc Márquez és a többiek vesztét – le kellett volna állítani a futamot?

„Az utolsó alkalom, amikor engem büntettek, a tavalyi portimãói sprinten volt – nyilatkozta Mir. – Egy hasonló esetről volt szó, fékeztem, majd megelőztem [Fabio] Quartararót, de hozzáértem, és emiatt pár helyet veszített. Én viszont elestem, és mégis kaptam egy dupla hosszú körös büntetést a vasárnapi futamra. Ez volt az utolsó büntetésem.”

„Ebben az esetben [Márquez] nem bukott – folytatta. – Kilökött a pályáról, és négy helyet veszítettem, de neki csak egyet kellett feladnia. Ezt még fel kell dolgoznunk. Megkérdeztem a csapatomat, hogyan lehetséges, hogy egy ugyanolyan manőver, amely még rosszabbul is végződött, után neki csak egy helyet kellett visszaadnia. A döntéshozók hihetetlen módon ítélik meg az ilyen dolgokat.”

„Én szeretek úgy előzni, hogy kicsit hozzáérek a másikhoz. Ez egy olyan dolog, amely néha megtörténik, mivel az aerodinamika miatt most nagyon nehéz előzni. Viszont egy dolog az, ha kicsit a másikhoz érsz, és egy teljesen másik, ha utat nyitsz magadnak, és kilököd a vetélytársad a pályáról. Úgy kellett volna most is ítélniük, mint korábban, nem értem, hogy miért nem így tettek. Ha Marc várt volna még három másodpercet, akkor mindketten túl tudtunk volna jutni a kanyaron, és megelőzhetett volna az egyenesben. Nem igazán értem, hogy miért csinálta ezt, főleg azért a pozícióért. Megérteném, ha a dobogóért mentünk volna, de így… Ilyet nem lehet csinálni, de ha valaki mégis megcsinálja, akkor meg kell büntetni.”

Martín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott, Quartararo dobogós