back to top
2024. május 09. 10:04
KezdőlapMotoGPMartín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott,...

Martín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott, Quartararo dobogós

Jorge Martín nyerte a Spanyol Nagydíj sprintfutamát, amely egészen őrületes forgatókönyvet hozott. Francesco Bagnaia már az elején bukott, Marc Márquez pedig ismét az élről esett el, de messze nem ő volt az 5-ös kanyar egyetlen áldozata.

Szokás szerint a MotoGP sprintfutamával zárult a Spanyol Nagydíj hétvégéjének szombati napja. A pole pozícióból Marc Márquez indulhatott, miután az időmérőn ő volt a leggyorsabb, míg az első sort Marco Bezzecchi és Jorge Martín egészítette ki. Francesco Bagnaia mindössze a hetedik helyről várta a piros lámpák kialvását, míg Pedro Acosta a bukása miatt csak tizedikként rajtolhatott. A futam száraz körülmények között kezdődött, ám az égbolt meglehetősen felhős volt: a levegő hőmérséklete 19, míg az aszfalté 30 fokos volt. A mezőny tagjai közül mindenki közepes első és lágy hátsó gumin ment.

Acosta hibája sokba került, Marc Márquezé nem, megvan az első pole pozíciója a Ducatival

Brad Binder remekül rajtolt, és a negyedik helyről átvette a vezetést, míg Márquezt Martín is megelőzte. Bezzecchi rontott néhány pozíciót, míg Álex Márquez feljött a negyedik helyre. Bagnaia aztán megtámadta a 28 éves versenyzőt, ám ehelyett Bezzecchinek sikerült visszaelőznie őt. Az 1. körben előbb Aleix Espargaró, majd Jack Miller is bukott, de utóbbi folytatta a versenyt.

Ugyancsak az 1. körben Martín maga mögé utasította Bindert, és átvette a vezetést. A következő körben Marc Márquez is megelőzte Bindert, aki néhány kanyar múlva visszatámadott. A két versenyző összeért, így Álex Márquez feljött a második pozícióba, de bátyja hamar visszajött elé. A dél-afrikai versenyző aztán bement Bagnaia és Bezzecchi mellé, és a címvédő bekerült két ellenfele közé, majd elesett.

Ezután a VR46-osok számára jött a rémálom: előbb Bezzecchi fékezte el magát, majd Fabio Di Giannantonio volt a következő versenyző, aki eldobta a motort. Ami az élmezőnyben történő csatát illeti, Martín már több mint 1 másodperccel ellépett Marc Márqueztől, akit viszont öccse szorosan követett.

Ezután kicsit lenyugodtak a kedélyek, miközben az idősebbik Márquez elkezdett közeledni Martínra. A 6. körben aztán Lorenzo Savadori esett el, de Millerhez és Di Giannantonióhoz hasonlóan visszaült a motorra. A következő körben aztán egy hiba miatt hirtelen lecsökkent a különbség az első kettős között, és Márquez át is vette a vezetést honfitársával szemben.

Eközben Álex Rins esett el, Augusto Fernándeznek pedig szerencséje volt, hogy nem vitte magával. Ami a győzelemért folytatott csatát illeti, Márquez viszonylag megnyugtató módon ellépett Martíntól. Hátrébb aztán az 5-ös kanyarban előbb Álex Márquez, majd Binder és Bastianini is elesett. Az igazi dráma viszont csak néhány másodperccel később következett, amikor Marc Márquez is bukott. A nyolcszoros világbajnok visszaállt, és a tizedik helyen folytatta a versenyt.

A kanyar következő áldozata Maverick Viñales volt, aki a harmadik helyről dobta el a motort. Ennek köszönhetően Fabio Quartararo volt a harmadik, míg Dani Pedrosa a negyedik. Hátrébb Marc Márquez Joan Mirt támadta rendkívül agresszív módon, és a sportfelügyelők vizsgálták is az esetet. A döntés hamar megszületett, és a Gresini pilótájának egy helyet vissza kellett adnia.

A hajrában még Luca Marini, Stefan Bradl és Zarco is elesett. Martín végül közel 3 másodperccel nyert Acosta előtt, Pedrosa viszont támadta Quartararót a harmadik helyért. A spanyol versenyző azonban nem járt sikerrel, így a Yamaha szerzett egy sprintdobogót, miután pilótájuk húsz helyet javított. Mögöttük Pedrosa, Franco Morbidelli, Raúl Fernández, Marc Márquez, Augusto Fernández és Miguel Oliveira lett a pontszerzők sorrendje.

A MotoGP jerezi sprintfutamának végeredménye