back to top
2024. május 10. 00:36
KezdőlapHírekMartín győzött, Quartararo húsz helyet javított, de Acosta vitte el a show-t...

Martín győzött, Quartararo húsz helyet javított, de Acosta vitte el a show-t a jerezi közönségnél

Jorge Martín, Pedro Acosta és Fabio Quartararo is meglehetősen örömittasan értékelt a Spanyol Nagydíj sprintfutama után. A 19 éves újoncot még honfitársáénál is nagyobb üdvrivalgással köszöntötték a helyi nézők.

Elképesztő forgatókönyvet hozott a Spanyol Nagydíj sprintfutama. A 12 kör alatt a huszonöt fős mezőnyből nem kevesebb mint tizenöten elestek, aminek következtében olyan dobogó alakult ki, amilyenre senki nem számított. Jorge Martín győzelme persze nem minősül meglepetésnek, annál inkább Pedro Acosta második helye és főleg Fabio Quartararo harmadik pozíciója.

Martín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott, Quartararo dobogós

Ami a Pramac versenyzőjét illeti, a rajtnál feljött a második helyre, majd még az 1. körben átvette a vezetést Brad Bindertől. Utána több mint 1 másodperccel ellépett a mezőnytől, de Marc Márquez közeledett rá, és egy hibának köszönhetően meg is előzte őt. Nem sokkal később azonban a nyolcszoros világbajnok a 9-es kanyarban elesett, és onnantól kezdve honfitársának már csak arra kellett figyelnie, hogy a motoron maradjon.

Nehéz futam volt, a pályán uralkodó körülmények rendkívül nehezek voltak – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Jól rajtoltam, de utána láttam, hogy Márquez közeledik, még úgy is, hogy nagyon hajtottam. Marc aztán hamarosan megelőzött, mert a hetes kanyarban elkövettem egy hibát, úgyhogy utolért. Utána próbáltam követni, igyekeztem nyomást helyezni rá, és hibázott. Holnap viszont száraz körülmények között más lesz a történet. A mai napot remélhetőleg ki tudjuk élvezni, mert Jerezben lenyűgöző nyerni. Nagyon boldog vagyok.”

Acosta második helye nem a tempóhiánya miatt jelentett a meglepetést, hanem azért, mert az elrontott időmérője után csak tizedikként rajtolhatott. Bár önerőből is sikerült előrejönnie, összesen öten estek ki előle, köztük a közvetlenül előtte haladó Álex Márquez, Brad Binder, valamint Enea Bastianini, egymás után buktak az 5-ös kanyarban. Ennek köszönhetően a 19 éves motoros – aki egyébként Martínénál is nagyobb ovációt kapott, a közönség a „Pedro, Pedro” rigmussal éltette – feljött a tabella második helyére.

Tényleg? – kérdezett vissza, miután közölték vele ezt a tényt. – Tudtuk, hogy megvan a tempónk, de a tizedik helyről indulva elég nehéz volt, miután az időmérőn elestem. Az első kör elég jól alakult, megelőztem Diggiát [Fabio Di Giannantonio – a szerk.] és más srácokat. Az ötös és nyolcas kanyarban tapasztalt változó körülmények miatt nem volt könnyű, a vízfolt elég nedves volt, és könnyű volt elveszteni a [motor] hátulját. Amikor Enea mögött voltam, rámentem, és szélesre futottam. Mindenesetre a sprinten is egyre közelebb vagyunk a célunkhoz. A bajnoki második hely nem számít, de lenyűgöző dobogót szerezni ilyen közönség előtt.”

Ha Acosta második helye meglepetés, akkor Quartararo harmadik pozíciója már-már a világ nyolcadik csodájának számít. A Yamaha versenyzője ugyanis csupán Nakagami Takaakit és Álex Rinst tudta megelőzni az időmérőn, ám a huszonharmadik pozícióból rajtolva összesen húsz helyet javított, és megszerezte a hangvillások első idei dobogóját, még ha csak sprintről is van szó.

A huszonharmadik helyről rajtoltam – kezdte. – Nagyszerű verseny volt, a pálya nagyon trükkös volt. Persze sok volt a bukás az elején, de sikerült megszereznem az első idei sprintdobogómat. Jerez igazán különleges helyszín számomra, köszönhetően az itteni szurkolóknak. Holnap remélhetőleg remek futamot tudunk teljesíteni, és legalább annyira élvezzük, mint a mait.”