back to top
2024. május 11. 09:05
KezdőlapMotoGPMarc Márquez „nagyon csalódott”, de állítja, hogy nem a „túlvezetés” miatt bukott...

Marc Márquez „nagyon csalódott”, de állítja, hogy nem a „túlvezetés” miatt bukott a jerezi sprinten

Marc Márquez az első helyről esett a jerezi sprintfutamon, ez pedig őt és a versenymérnökét, Frankie Carchedit is megszólalásra késztette.

A Spanyol Nagydíj sprintfutamának érdemi része a kavicságyban ért véget Márc Márqueznek. A nyolcszoros világbajnok épp vezette a versenyt, amikor négy körrel annak leintése előtt bukott a 9-es kanyarban. Ezután még visszaült a motorjára, és végül – többek között a számos másik esésnek köszönhetően – a pontszerző hatodik helyet tudta megszerezni. Azonban ő nyilvánvalóan ennél sokkal jobb eredménnyel szeretett volna zárni.

„Természetesen nagyon csalódott vagyok, és természetesen tanulni szeretnék ezekből a hibákból – utalt Márquez az austini főfutamra, amelyen szintén az első helyről bukott. – De minden alkalommal egyre közelebb és közelebb érzem magam, ez pedig önbizalommal tölt el. Újabb bukásunk volt, de nem a túlvezetés miatt. Ahogy a legtöbb másik versenyző [aki esett], én is hozzáértem a vizes folthoz, és elveszítettem az elejét.”

Láthatatlan jelenség okozta Marc Márquez és a többiek vesztét – le kellett volna állítani a futamot?

„A szombati versenyen nagyon nehéz volt mindent irányítás alatt tartani. Viszont az nagyon örömteli, hogy vissza tudtam állni [az élre – Márquez indult a pole pozícióból, de a rajt után hátraesett – a szerk.]. De a 9-es kanyarban nem vettem észre a vizes foltot. A befutó után megnéztem, és csak egy körülbelül húsz centiméteres foltról volt szó.”

„Azonban innentől már a vasárnapra kell koncentrálnunk – tért át a főfutamra. – Majd meglátjuk, hogy azon mi lesz, de a közepes keverékű gumi valamennyire megváltoztathatja majd a helyzetet. Nekem az első szabadedzésen jó közepes gumijaim voltak, de a második szabadedzésen már kicsit másmilyenek voltak. Nagyon érdekes lesz azt kitapasztalni, hogy milyen tapadásunk lesz a futamon. [Jorge] Martín, [Brad] Binder, hátulról pedig esetleg [Maverick] Viñales, [Francesco] Bagnaia és [Pedro] Acosta is odaérhet az elejébe, jó kis verseny lesz!”

Bagnaia dühös, szerinte Bindernél „leszállt a lila köd”, miután összeért Marc Márquezzel

Később Márquez versenymérnöke, Frankie Carchedi is véleményt nyilvánított az ügyről. „A bokszban nagyon pozitív [a hangulat]. Ilyen körülmények között könnyű rámenni a vízfoltra (ahogyan az a mai balesetek többségénél történt). A sebesség megvan, ez a legfontosabb” – írta az olasz szakember az X-oldalán.

Márquez a bukással értelemszerűen értékes pontokat is veszített, de ő jelenleg nem erre az aspektusra koncentrál. „Nem akarok sokat gondolni az összetettre, vagy arra, hogy az előző fordulóban is buktam. Van egy tervem, és az jól halad. Természetesen nem akarok esni, de a terv jól alakul. Arra hajtok, hogy mindig a legjobb helyekért tudjak harcolni. Ha nem ragaszkodnék ehhez, akkor könnyebben be tudnám fejezni az összes versenyt a negyedik, az ötödik vagy a hatodik pozícióban. De a cél az, hogy konzisztensen ott legyek az elejében, és egyelőre jól haladok efelé.”