back to top
2024. május 10. 02:55
KezdőlapMotoGPBagnaia dühös, szerinte Bindernél „leszállt a lila köd”, miután összeért Marc Márquezzel

Bagnaia dühös, szerinte Bindernél „leszállt a lila köd”, miután összeért Marc Márquezzel

Francesco Bagnaia egyértelműen Brad Bindert okolja a Spanyol Nagydíj sprintfutamán bekövetkezett kieséséért, és úgy véli, a szombati versenyeken sokszor hoznak értelmetlen döntéseket a pilóták. A címvédő ugyanakkor jól érezte magát a Ducatin.

Borzalmasan alakult a Spanyol Nagydíj szombati napja Francesco Bagnaia számára. A címvédő mindössze a hetedik helyet szerezte meg az időmérőn, ami azt jelentette, hogy a harmadik sorból kellett megkezdenie a sprintet. A gyári Ducati pilótája jól rajtolt, de egy rosszul sikerült támadási kísérlet miatt visszaesett Marco Bezzecchi mögé.

Martín nyerte az őrületes jerezi sprintet, Marc Márquez megint az élről bukott, Quartararo dobogós

Ugyanez történt Brad Binderrel is, aki Marc Márquezt próbálta volna visszaelőzni, ám végül Bagnaiáék mögött találta magát. A dél-afrikai versenyző azonban nem akarta annyiban hagyni a történteket, és a 2. kör elején bevetődött ellenfelei mellé. A motorok összeértek, és végül a középre kerülő Bagnaia húzta a legrövidebbet, aki dühösen nyilatkozott az eset után.

Elmondom, hogyan történt valójában – kezdte. – Bindernél leszállt a lila köd, amikor Márquez megelőzte őt a kilences kanyarban, és egy kicsit eltalálta őt. Az utolsó kanyarba pedig úgy ment be, hogy a határt átlépve azt kockáztatta, hogy mindkettőnket kiüssön. Nem elégedett meg ennyivel, és az egyes kanyarban úgy döntött, átmegy a kerékvetőn, hogy megelőzzön kettőnket, én pedig középre kerültem.”

A sprintfutamok nem titkolt célja, hogy a verseny rövidsége miatt a pilóták jobban hajtsanak, tekintve, hogy a gumit kevésbé kell óvni, és adott esetben többet kockáztassanak. Ez szombatonként gyakran vissza is köszön, ám Bagnaia szerint egyesek olykor túllőnek a célon, és teljesen felesleges manőverekbe mennek bele, amelyek miatt néha mások járnak pórul.

„Úgy tűnik, hogy a sprintfutamok ahhoz vezetnek, hogy bizonyos helyzetekben elborul a versenyzők agya – fogalmazott. – Olyan dolgokat tesznek… Értelmetlenül változtatnak irányt. Néha ezt ki lehet használni, és előnyt lehet kovácsolni mások hibáiból, hogy megelőzzük őket, máskor viszont az ember belekerül a közepébe, és az ilyesmi megtörténik. Szerintem a sprintversenyen akkor is lehet jól szerepelni, ha az ember ugyanazt a stratégiát alkalmazza, mint a hosszú futamon, anélkül hogy elkövetne bizonyos hibákat. Az, hogy Binder az utolsó kanyarban meg [akarta] előzni Márquezt, értelmetlen volt, utána három pozíciót vesztett. Szükségtelen volt. Igaz, hogy [Jorge] Martín az élre állt, de aztán lassú volt a tempó. Nem volt értelme.”

A bukást leszámítva ugyanakkor Bagnaia elégedett a saját teljesítményével. A többiek mögött haladva észrevettem, hogy lassú a tempó, könnyű volt követni őket – idézte fel a sprint elejét. – Holnap jobb lesz az időjárás, száraz lesz a pálya, és nem lesz több vízfolt, mint ma. Az érzet jó volt, meg tudtam csinálni, amit akartam.”

A 27 esztendős motoros azt is elárulta, hogy egy fontos módosítást hajtottak végre. „Elég nagy jelentőséggel bíró alkatrészt cseréltünk ki, nagy különbséget jelentett – mondta, majd megerősítette, hogy visszakapta a régi villáját. – Igen, Austinban visszatértem ehhez. Jobban érzem magam, segít, hogy a motor jobban forduljon a bejáratoknál, ahol sebességet kell átvinnem. A motor sokkal inkább olyan pozícióban van, amilyet kedvelek.”