back to top
2024. szeptember 08. 01:25
KezdőlapMotoGPPedrosa a Simoncelli-konfliktusról: Nem volt időm eléggé feldolgozni

Pedrosa a Simoncelli-konfliktusról: Nem volt időm eléggé feldolgozni

Dani Pedrosa úgy véli, jól tette, hogy nem fogott kezet Marco Simoncellivel, aki miatt korábban sérülést szenvedett. A Gresini versenyzőjének halálos balesete után viszont már nagyon másképp látta a helyzetet, és az elsők között ment oda az olasz motoros édesapjához.

Dani Pedrosa nem olyan régen felidézte a Marco Simoncellivel történt konfliktusát. A spanyol versenyző a beígért bokszmeccs helyett szóban vívott csatát Jorge Lorenzóval, aki erre a témára is rákérdezett. Ám mivel a szabályok szerint egy válaszra legfeljebb 25 másodperc volt, nyilvánvalóan nem lehetett túlságosan kifejteni a mondanivalót.

Lorenzo és Pedrosa tényleg ringbe szálltak, de előtte szóban vittek be egymásnak mélyütéseket

Ezt a ’Por Orejas’ podcast vendégeként tette meg. Pedrosa a 2011-es idény első három futama után a tabella második helyén állt, mindössze 4 ponttal lemaradva Jorge Lorenzo mögött, és 20-szal megelőzve Casey Stonert. A következő, Le Mans-i fordulóban viszont Simoncelli agresszívan ott tartotta mellette a motort a külső íven, aminek következtében a gyári Honda motorosa elesett, és eltörte a jobb kulcscsontját. A Gresini pilótájának ráadásul nem ez volt az egyetlen megkérdőjelezhető húzása.

„Mindannyian követünk el hibákat, de a lényeg az, hogy tanuljunk belőle, ha elrontunk valamit, vagy ha bizonyos módon reagáltunk, mert az ember mindig elgondolkodhat, és ha van rá lehetőségünk, bocsánatot kérhetünk, vagy megköszönhetjük az illetőnek, hogy megtanította ezt felismerni, feltéve, hogy tudatában vagyunk annak, hogy ez segít – fogalmazott a KTM jelenlegi tesztpilótája. – Ebben az esetben szerintem minden okom megvolt rá, hogy dühös legyek. Úgy vélem, jól tettem, hogy nem fogtam vele kezet, mert akkoriban figyelmeztette a versenyirányítás, figyelmeztette Stoner, Jorge. Az egyetlen, aki ösztönözte ezt a vezetési stílust, Valentino Rossi volt.”

Pedrosának három hétvégét kellett kihagynia, így búcsút mondhatott a világbajnoki reményeinek, ráadásul aztán Mugellóban is csak nyolcadik lett. Ennek a fordulónak a csütörtöki sajtónapján találkozott Simoncellivel, és, ahogyan arra ő is utalt, a kamerák előtt elutasította a felé nyújtott kezet, vagy mondhatni, békejobbot.

„Végső soron a legrosszabban, kulcscsonttörésben volt részem, és aztán két vagy három műtétet kellett elvégezni egymás után, mert nem tudták rendesen helyrehozni – emlékezett vissza. – Több versenyt kihagytam, a világbajnokság ment a kukába. Amikor visszatértem, úgy láttam, hogy az akkori versenyigazgató nem vette elő eléggé. Továbbmentek, én pedig kórházban voltam, műtét, újabb műtét, és persze mondhatja, hogy sajnálja, de megszenvedtem a két hónapot a kórházban. Abban a pillanatban az járt az ember fejemben, hogy mi történt, és nehéz megbocsátani. Ezt utólag kell feldolgozni.”

A történtek azonban hirtelen nagyon más megvilágításba kerültek, amikor Simoncelli a sepangi futam 2. körében halálos balesetet szenvedett. Természetesen Pedrosa is átértékelte magában a korábbi sérelmeket, amit persze ellenfelével már nem tudott megosztani. Ugyanakkor az olasz versenyző édesapjának azonnal elmondta.

Hátborzongató vallomás Simoncelli édesapjától, aki megérezte fia halálát

„Személy szerint nem volt időm eléggé feldolgozni, mert sajnos elhunyt – mondta ki a fájdalmas szavakat. – Amikor Malajziában voltunk, rájöttem. Csak abban a pillanatban értettem meg, és szerintem az elsők között voltam, aki odament az apjához, mert a szomszédos bokszban volt, én pedig rohantam, és elmondtam neki.”

Pedrosa felfedte, hasonló gondjai voltak, mint Stonernek