back to top
2024. szeptember 08. 01:26
KezdőlapMotoGPA Honda pilótái elárulhatták, milyen lesz a silverstone-i különleges festésük

A Honda pilótái elárulhatták, milyen lesz a silverstone-i különleges festésük

A gyorsaságimotoros-világbajnokság első szezonjának 75. évfordulóját ünnepelve a MotoGP mezőnyének motorjai különleges festést kapnak a Brit Nagydíjra. A Honda gyári csapatának két pilótája egy nemrég publikált videóban valószínűleg felfedte, hogy ők olyan gépekkel fognak versenyezni Silverstone-ban, amelyek külsejét Mick Doohan 1995-ös motorjának festése inspirálta.

A motorversenyzés történelemkönyvében egészen biztosan kiemelt helyen szerepel az 1949-es év, hiszen akkor rendezték meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság első szezonját. Az első futamon a 350 köbcentis kategória pilótái mérték össze a tudásukat, majd június 17-én végül a királykategória mezőnye is birtokba vette a helyszínül szolgáló Man-szigetet.

Boldog születésnapot, MotoGP – 75 éve ezen a napon rendezték a gyorsaságimotoros-vb első futamát

A MotoGP idén az egész szezon alatt ünnepli az első idény 75. évfordulóját, a Brit Nagydíjra pedig ezen belül is kiemelten készül a sorozat, ugyanis annak az időpontja – augusztus 2-4. –, és helyszíne alkalmassá teszi egy nagyszabású megemlékezés megtartására. Silverstone-ban emiatt az összes motor egyedi retro festésben fog pályára gurulni.

Retro festésekkel ünnepli a gyorsaságimotoros-vb 75 éves történelmét a MotoGP

A Honda nemrég közzétett egy videót, amelyben a gyári csapatuk két pilótája, Luca Marini és Joan Mir az aszakaiak néhány korábbi ikonikus festését „elemzi”. Ez alapján a videó alapján pedig nagyon valószínűnek tűnik, hogy az ő gépeik külsejét a Mick Doohan által 1995-ben használt festés inspirálta. Doohan abban az évben nyerte meg sorozatban a második 500 köbcentis világbajnoki címét – végül ötig jutott el – a Honda NSR 500-al, amely a képen látható módon nézett ki.

„Az 500 nagyon versenyképes volt azokkal a színekkel” – jegyezte meg Mir a Doohan 1995-ös motorjáról készült fotót nézve. „Egyszerűen nagyon jó, szerintem ez volt az egyik legjobb [festés]. Ez egy olyan festés, amely mögött hatalmas történelem van. Szerintem Doohan és a Honda tökéletesen passzoltak egymáshoz” – tette hozzá Marini. Majd az olasz pilóta kimondta azt a mondatot, amelyből arra lehet következtetni, hogy hasonlóképp fog kinézni az ő és Mir gépe is Silverstone-ban: „ez a festés sebességet és eredményeket jelent, így egyszerű a választás”.