back to top
2024. május 03. 07:00
KezdőlapMotoGPA MotoGP egy lebilincselő videó segítségével idézte fel a gyorsaságimotoros-vb 75 éves...

A MotoGP egy lebilincselő videó segítségével idézte fel a gyorsaságimotoros-vb 75 éves történelmét

A MotoGP nemrég publikált egy rövid videót, a sorozat így tekintett vissza a gyorsaságimotoros-világbajnokság 75 éves történelmére. Az alkotás egyben a hétvégén sorra kerülő szezonnyitó előzeteseként is funkcionál.

A tavalyi volt a gyorsaságimotoros-világbajnokság 75. szezonja. A MotoGP ezt a háromnegyedszázados történelmet idézte fel azzal a videóval, amelyet nemrég tett közzé a közösségi médiában. Az alkotás egyben arra is emlékezteti a nézőit, hogy a „föld legjobb motorsportjának” 2024-es idénye a most következő hétvégén veszi majd kezdetét a Katari Nagydíjjal.

A gyorsaságimotoros-vb első szezonját 1949-ben tartották. Az akkori naptárban még csak 6 darab nagydíj szerepelt. A királykategória első versenyét június 17-én, a középsőét pedig június 13-án rendezték meg. A sorozat növekedését jól mutatja, hogy tavaly már 21 főfutamot és ugyanennyi sprintet kellett teljesítenie a legnagyobb géposztály mezőnyének.

Az első idény óta 1015 királykategóriás versenyt, az összes géposztályt – amelyekben nem oldalkocsis motorokat használtak – figyelembe véve pedig 3371 futamot rendeztek. A nagyok 1000. viadala a tavalyi Francia Nagydíj volt.

Eddig összesen 126 különböző pilóta nevezhette magát világbajnoknak az összes kategóriát tekintve. A legtöbb címet Giacomo Agostini szerezte (15), mögötte Ángel Nieto (13), Mike Hailwood, Valentino Rossi és Carlo Ubbiali (mindhárman 9) következnek ebben a sorban. Az aktív versenyzők közül Marc Márquez rendelkezik a legtöbb trófeával (8).

A tavalyi szezon végéig 399 különböző futamgyőztest lehetett ünnepelni az összes géposztályt figyelembe véve. A gyártók közül ebben a tekintetben a legsikeresebbnek a Yamaha mondhatja magát (520). Az iwataiak után az Aprilia (297), az MV Agusta (275), és a Kalex (176) büszkélkedhet a legtöbb elsőséggel.

Jelenleg 30 ország mondhatja el magáról, hogy világbajnoki futamgyőztest adott az emberiségnek. A legtöbb diadalt az olaszok (888) és a spanyolok (722) aratták.

Világbajnokság még a MotoGP, vagy inkább egy olasz-spanyol kupa?

Arra is pontosan 30 ország – többek között hazánk is –   lehet büszke, hogy a világbajnokság legalább egyszer meglátogatta. Legutóbb tavaly bővült ez a lista, amikor India iratkozott fel rá, idén pedig új helyszínként Kazahsztán pályázik erre.

Legendás versenyzők hatalmas felzárkózását hozták az eddigi motoros Magyar Nagydíjak