back to top
2024. szeptember 08. 06:30
KezdőlapMotoGPLépést tévesztett a KTM? – Miller szerint ez csak illúzió

Lépést tévesztett a KTM? – Miller szerint ez csak illúzió

Jack Miller kijelentette, az idei szezonban általában akkor bukott, amikor feszegette a határokat, de úgy véli, ez nem azt jelenti, hogy lassú. Az ausztrál pilóta illúziónak tartja, hogy a KTM lépést tévesztett az utóbbi években.

Jack Miller számára finoman szólva sem úgy alakult az elmúlt másfél éve a KTM-nél, ahogyan azt remélte. Tavaly mindössze egyszer állt dobogóra főfutamon, és nagyon kikapott csapattársától, Brad Bindertől. Idén pedig kilenc forduló alatt mindössze egyszer zárt az első ötben, és 35 pontjával csupán a tabella tizenhatodik helyén áll.

Ennek következtében jövőre nem folytathatja az osztrák gyártónál, hiszen nem hosszabbították meg az idei év végén lejáró szerződését. A 29 éves motoros jó néhány alkalommal bukott a 2024-es idényben, ám úgy véli, ezekben az esésekben egyvalami közös. Hozzátette, úgy látja, hogy a motor jelenleg mindenki számára valamilyen szinten akadályt jelent.

Miller elárulta, hogy a KTM-nél az utolsó pillanatokig hazudtak neki a jövőjével kapcsolatban

„Igen, szerintem mindenkit ez korlátoz – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a Motosannak adott interjújában. – Attól függ, hogy az ember hogyan állítja be a motort, hogyan építi fel. Szerintem idén többször is láthattuk, hogy akkor buktam, amikor a bolyban voltam, és próbáltam a többiekkel maradni. Úgy vélem, ez nem azért történik, mert lassú vagyok, hanem mert nem érzem magam komfortosan, és minden alkalommal megpróbálom feszegetni a határaimat. És igen, ez többször is sokba kerül nekünk, ugyanakkor ez tette lehetővé, hogy elérjem a mai pozíciómat.”

Néhány éve sokan mind a KTM-ben, mind az Apriliában azt látták, hogy viszonylag rövid időn belül folyamatosan a futamgyőzelmekért harcolhatnak. Bár mindkét gyártónak voltak szép időszakai, de ez egyelőre egyikük esetében sem valósult meg. Talán lépést tévesztettek? Miller úgy véli, hogy az osztrákok esetében ezt csak azért gondolják így sokan, mert jó ideje nem tudtak főfutamot nyerni, pláne száraz körülmények között.

„Ez egy illúzió, mert a KTM legutóbbi győzelmét vizes pályán aratta Miguel [Oliveira] – válaszolta az ausztrál motoros. – Azt hiszem, a legutóbbi két diadalát vizes pályán érte el a KTM. Ha megnézzük Brad tavalyi szezonját, [látjuk, hogy] a dobogós helyezéseinek túlnyomó többségét szárazon érte el, és ekkor volt a legversenyképesebb világbajnoki pályafutása során.”

Persze Miller mindezt hosszabb távra értette, ami nem jelenti azt, hogy a KTM ne esett volna vissza valamennyire az utóbbi hetekben, hónapokban. Ennek következtében az Aprilia megelőzte őket a konstruktőri bajnokság második helyén, Pedro Acosta pedig úgy döntött, hogy a nyári szünetet egy gyárlátogatással kezdi, hogy megnézze a Mattighofenben zajló folyamatokat.

Acosta „megbuktatta” saját magát, komoly kirándulásra készül a KTM visszaesése után