back to top
2024. szeptember 16. 21:08
KezdőlapOffroadMagyar győzelmet hozott a hardenduro-vb romániai, részben Erdélyben rendezett fordulója

Magyar győzelmet hozott a hardenduro-vb romániai, részben Erdélyben rendezett fordulója

Manuel Lettenbichler nyerte a hardenduro-világbajnokság romániai fordulóját, így visszavette a vezetést az összetettben. Csizmazia Barnabás huszonhatodik lett a Gold kategóriában, míg a Silverben ifj. Ott Kornél diadalmaskodott.

Múlt héten rendezték a hardenduro-világbajnokság negyedik fordulóját Romániában, A prológ Erdélyben, azon belül is Nagyszebenben rendezték, majd a negyedik nap végén a Kárpátokon keresztül itt is értek célba versenyzők. Miután az előző helyszínen térdsérülése miatt nem volt ott, Manuel Lettenbichler visszatért a mezőnybe.

Lettenbichler megsérült, megtört a brutális győzelmi sorozata a hardenduro-vb-n

Az időmérőn Jonny Walker bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Mitchell Brightmore-t és Alfrdo Gómezt, míg Lettenbichler negyedikként zárt. A 10 percig plusz egy körig tartó prológot aztán szintén a legutóbbi Superenduro-vb második helyezettje nyerte, így az időjóváírások után 20 másodperccel vezetett Gómez, és 40-nel Lettenbichler előtt.

Az első napra aztán a mezőny átköltözött Râmnicu Vâlceába, és a hegyekben folytatódott tovább a versenyzés. A Gold kategória, vagyis a legjobbak számára több mint 7 órán át tartott a versenyzés. Lettenbichler bő 7 órával nyerte az etapot, 28:13 másodperccel megelőzve Mario Románt, míg harmadikként Wade Young futott be. Ezzel természetesen ugyanez volt a sorrend az összetettben is.

A második napon ismét a német motoros kezdett a leggyorsabban, de aztán az egyébként később induló Teodor Kabakcsijev 5 percet hozott rajta. A bolgár pilóta végül 3:48 másodperccel diadalmaskodott, míg harmadikként Román zárt. Összességében persze Lettenbichler maradt az élen, míg Kabakcsijev feljött a második helyre.

A következő napon már elindultak vissza, Nagyszeben felé a Kárpátokon át. Az élmezőnyből Lettenbichler rajtolt elsőként, de a 3 perccel később induló Kabakcsijev utolérte a pályán, és a további 3 perccel később kezdő Román szintén közel került a pároshoz. Ezúttal Román volt a leggyorsabb, 1:56 másodperccel megelőzve Lettenbichlert, aki így is utcahosszal vezetett a zárónap előtt, a harmadik pedig Wade Young lett. A második helyért folytatott küzdelem viszont szoros volt, hiszen a spanyol versenyző ugyan visszaelőzte Kabakcsijevet, de kevesebb mint 1 perc volt a különbség kettőjük között.

Az utolsó napon visszatértek Nagyszebenbe, ahol a mezőny tagjai utoljára szelték át a célvonalat. Lettenbichler ugyan csak harmadik lett, de így is 33:22 másodperccel diadalmaskodott az összetettben. Méghozzá Kabakcsijev előtt, ugyanis a bolgár pilóta 2:57 másodperccel legyőzte Románt, aki így ismét visszacsúszott a harmadik pozícióba.

Mindez azt jelenti, hogy Lettenbichler visszavette a vezetést a bajnoki tabellán, hiszen 67 pontja van, míg a második helyen holtversenyben álló Young, valamint Román egyaránt 62 egységgel rendelkeznek. A juniorok között a fordulót megnyerő Mitchell Brightmore 15 pontra növelte előnyét öccsével, a Romániában második helyezést elérő Ashtonnal szemben.

Ami a magyarokat illeti, Csizmazia Barnabás a huszonhatodik helyet szerezte meg a Gold kategóriában. Rajta kívül ketten indultak még a Silverben, és ifj. Ott Kornélnak olyannyira jól sikerült a verseny, hogy megnyerte a kategóriát. Honfitársa, Márkus Róbert a negyvenötödik pozícióban zárta a hetet.