back to top
2024. szeptember 17. 09:30
KezdőlapMotorsportA TT-legenda szerint a Man-szigeten nem Marc Márquez, hanem Viñales lenne a...

A TT-legenda szerint a Man-szigeten nem Marc Márquez, hanem Viñales lenne a legjobb MotoGP-pilóta

A Man-szigeti TT egyik legendája, John McGuinness úgy látja, a MotoGP-pilóták közül nem a Marc Márquezre, hanem inkább a Maverick Viñalesre hasonlító versenyzők teljesítenének jól a híres viadalon. Peter Hickman és Michael Dunlop pedig elárulta, hogy szerintük ki lesz idén a királykategória bajnoka.

Bár a legtöbb figyelem általában a MotoGP-re irányul, van néhány olyan esemény, amely a királykategória naptárán túlról is mindig be tud kerülni a hírekbe. Ilyen a Man-szigeti TT is, amely egy igazán legendás viadal (persze a TT korábban részét képezte a vb naptárának, sőt a sorozat első futamát is a Man-szigeten rendezték meg).

Boldog születésnapot, MotoGP – 75 éve ezen a napon rendezték a gyorsaságimotoros-vb első futamát

Sokszor felmerült már az a kérdés, hogy a MotoGP aktuális nagymenői hogyan teljesítenének a veszélyessége miatt hírhedt viadalon. Nemrég igazi Man-sziget TT-specialistáknak feltették a kérdést, hogy szerintük melyik királykategóriás pilóta nyújtana kiemelkedőt az utcai pályán. A viadal egyik legendájának számító John McGuinness – aki idén még 52 évesen is elindult – a tizenegy TT-győzelemmel rendelkező Peter Hickmannal beszélt a témáról.

„Nem [Marc] Márquez” – válaszolta McGuinness a TNT Sports kérdésére. Hickman azonban nem értett egyet kollégájával. „De Márquez az, akinek megvan hozzá a feje, szerintem ő megpróbálná. Nem gondolkozna rajta túl sokat, hanem nekivágna” – tette hozzá a 37 éves motoros.

Ám McGuinness szerint inkább egyik másik MotoGP-pilóta tudna megvillanni a szigeten. „Szerintem egy olyan könnyed, de mégis mindent mérlegelő pilótát keresünk, mint [Maverick] Viñales, akinek jól állna a TT – jegyezte meg. – De a programjuk annyira zsúfolt, hogy nem lenne rá idejük. Pedig biztos vagyok benne, hogy megvan bennük az, ami ehhez a versenyhez kell. És ha tényleg belevágna, akkor bármelyik MotoGP-ben menő srác versenyképes lenne a TT-n.”

„Ebben száz százalékig biztos vagyok – válaszolta Hickman. – Ha tudsz motorozni, akkor egyszerűen tudsz motorozni, nem számít, hogy hol kell menned.”

Hickman és a szintén a helyszínen tartózkodó Michael Dunlop – aki idén döntötte meg a nagybátyja megdönthetetlennek hitt rekordját a Man-szigeten – azt is megvitatták, hogy szerintük ki lesz idén a MotoGP-bajnok. „Pecco [Bagnaia] – kezdte Hickman. – Ő nagyon precíz, és mindig előre tervez. Mindenkit be fog árazni.”

Igazán epikus volt az idei Man-szigeti TT – nem csak a filmvásznon fog annak látszani

Dunlopnak viszont más volt a véleménye. „Jorge [Martín] – mondta az északír pilóta. – Ez egy olyan év, amikor… persze nem kötelező megcsinálnia, de ha nem sikerül neki, akkor meg túl sok ideje elment vele. Szóval én Martínra teszek, de természetesen Pecco is nagyszerű. Ez egy kemény menet lesz és kész…”

Egyébként korábban már maga Márquez is nyilatkozott a híres Man-szigeti versenyről. „Nagyon tisztelem azokat a pilótákat, akik ott versenyeznek, de én nem szeretnék [ott menni] – jelentette ki a nyolcszoros világbajnok. – Persze szeretek szórakozni, élvezni a motorozást, keresni a határokat, de a Man-szigetre menni annyi tesz, hogy az életeddel játszol, legalábbis én így látom.”

Brad Pitt és Channing Tatum összefogásával egy film és egy sorozat készül a Man-szigeti TT-ről